Αποχώρηση Ισραηλινών από τη Ναμπλούς

Ο ισραηλινός στρατός αναχώρησε από την παλαιστινιακή πόλη Νάμπλους, στη Δυτική Όχθη, στην οποία είχε ξεκινήσει μεγάλης έκτασης εκκαθαριστική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας βρήκε τον θάνατο ένας Παλαιστίνιος και τραυματίσθηκαν πολλοί άλλοι, ανακοίνωσε στέλεχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας.

Όλα τα στρατιωτικά τζιπ απομακρύνθηκαν και κανείς ένστολος στρατιώτης δεν είναι ορατός στους δρόμους της Νάμπλους, κυρίως στην παλαιά συνοικία της πόλης (κάσμπα), τονίζει η ίδια πηγή, κι επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών εδώ και καιρό. Στρατιώτες έκαναν έρευνες σε σπίτια στη Ναμπλούς, μόλις λίγες ώρες αφότου σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο. Αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματισθεί. Οι στρατιώτες αναζητούν επτά άνδρες, μετά την ανακάλυψη δύο εργαστηρίων παρασκευής εκρηκτικών. 

Σε μία από τις εισόδους στην παλιά πόλη της Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει θέσεις για τον έλεγχο των κινήσεων σ\' αυτό το τμήμα της πόλης. Έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν επιτρέπεται, επίσημα, να βγουν από τα σπίτια τους.

\"\"Ο στρατός ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να συλλάβει άνδρες τους οποίους θεωρεί εμπλεκόμενους σε επιθέσεις ή σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών. Ας κοιτάξουμε εκεί πέρα στο δρόμο, γιατί στο τέλος του ίσως μπορείτε να δείτε νεαρούς Παλαιστινίους που κάνουν την εμφάνισή τους σποραδικά και προσπαθούν να κοροϊδέψουν, να προκαλέσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Πέταξαν και πέτρες, γι\' αυτό υπάρχει εδώ ιατρικό προσωπικό και ισραηλινά ασθενοφόρα. Στο δρόμο, ήταν ένα ισραηλινό τζιπ μ\' ένα στρατιώτη που εκτόξευε χειροβομβίδες κρότου και λάμψης, σε μια προσπάθεια να απωθήσει όσους ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Ας πάμε λίγο πιο κει, γιατί υπάρχει ένα ακόμη--γράφει αστυνομία στο πλάι--είναι τζιπ της ισραηλινής συνοριοφυλακής, όμως στο βάθος πίσω του μπορείτε να διακρίνετε κόσμο, την κίνηση να διεξάγεται κανονικά, υπάρχει κανονική ζωή, υπό μία έννοια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση εντός της Ναμπλούς τους τελευταίους μήνες. Μ\'αθαμε από τον ισραηλινό στρατό ότι στη διάρκεια του 2006 απετράπησαν 170 πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως τις απεκάλεσαν. Από αυτές, οι 119 ξεκίνησαν εδώ, στη Ναμπλούς, και γι\' αυτό λένε οι Ισραηλινοί ότι βρίσκονται εδώ. Οι Παλαιστίνιοι τονίζουν ότι το μόνο που κάνουν είναι να αντιστέκονται στην παράνομη κατοχή του τόπου τους, και αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Ναμπλούς επιτείνουν την οργή στα κατεχόμενα εδάφη.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr