Αποχωρεί η Ρωσία από τη συμφωνία «Ανοιχτοί Ουρανοί» - Η κόντρα με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία θα ανακοινώσει τις ερχόμενες ημέρες την αποχώρησή της από τη συμφωνία Ανοιχτοί Ουρανοί (Open Skies), μια συνθήκη που επιτρέπει την πραγματοποίηση άοπλων πτήσεων επιτήρησης πάνω από τις χώρες μέλη, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant που επικαλείται μη κατονομαζόμενες επίσημες πηγές.

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συνθήκη έξι μήνες αφότου ενημέρωσε άλλες χώρες μέλη ότι θα εξέλθει από αυτήν, εκτός εάν στο μεταξύ αλλάξει γνώμη, ανέφερε η Kommersant.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν τον Νοέμβριο από τη συνθήκη ελέγχου και επαλήθευσης των εξοπλισμών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει, κάτι που αρνείται η Μόσχα.

Η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει πρόσβαση σε πληροφορίες υπερπτήσεων των μυστικών υπηρεσιών που συγκεντρώνουν σύμμαχοι που παραμένουν μέρη της συμφωνίας.

Η Kommersant ανέφερε πως η Μόσχα προσπάθησε να εξασφαλίσει εγγυήσεις από άλλες χώρες ότι δεν θα μοιραστούν τέτοιες πληροφορίες με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν της δόθηκαν οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις.

Οι πληροφορίες για πιθανή αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία έρχονται μερικές ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Η Νέα START, η τελευταία εναπομείνασα σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, αναμένεται να λήξει τον επόμενο μήνα. Ο Μπάιντεν έχει πει ότι θέλει να την ανανεώσει, αλλά παραμένει ασαφές για πόσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ