Αποτυχία στο Ιράκ

Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά που οδηγούσε καμικάζι εξερράγη σε πόλη του βόρειου Ιράκ με αποτέλεσμα δέκα άτομα να σκοτωθούν και περί τα 20 να τραυματιστούν, ανακοινώθηκε από την αστυνομία στην Βαγδάτη.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην μικρή πόλη Ταλ Μαραγκ,κοντά στην Μοσούλη.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού αναφέρεται ότι τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν και τρεις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε ελικόπτερο εναντίον κρυψώνας της Αλ Κάιντα, στα περίχωρα της Σαμάρας,110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί σε επίθεση ανταρτών εναντίον περιπόλου,χθες Κυριακή στο Κιρκούκ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση,που διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής τηλεόρασης BBC, του αμερικανικού δικτύου ABC και του ιαπωνικού NHK, μεταξύ 2.112 Ιρακινών,ένα ποσοστό 61% εκτιμάει ότι η ασφάλεια επιδεινώθηκε στην χώρα τους τους έξι τελευταίους μήνες,περίοδο κατά την οποία επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθησαν στην χώρα.

Ενα ποσοστό 57% μεταξύ των ερωτηθέντων εκτιμάει ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων είναι δικαιολογημένες,ενώ μόνο ένα 7% κρίνει τις επιθέσεις εναντίον ιρακινών στρατευμάτων ως δικαιολογημένες.

Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα μεταξύ 17 και 24 Αυγούστου σε 450 πόλεις στις 18 επαρχίες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι \"εμπόδισε το Ιράκ να βυθισθεί στον εμφύλιο πόλεμο\", κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου, κάνοντας το απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του.

\"Κατορθώσαμε να εμποδίσουμε τον καταποντισμό του Ιράκ στον εμφύλιο πόλεμο, παρά τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες τοπικών και διεθνών παραγόντων\", δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Επίσης, \"14.178 μέλη ένοπλων οργανώσεων που συνεργάζονται με την αλ Κάιντα ενώθηκαν μαζί μας και εκπαιδεύονται στα κέντρα εκπαίδευσης των ιρακινών \"\"υπηρεσιών ασφαλείας\", ανακοίνωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόταν σε μια νέα στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και έξι μήνες από τις αμερικανικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ιρακινών αρχών στην επαρχία αλ Ανμπαρ , προπύργιο της σουνιτικής εξέγερσης στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς και σε ορισμένες σουνιτικές συνοικίες της Βαγδάτης.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής φυλές και τοπικοί ηγέτες συνεργάζονται με τις ιρακινές και τις αμερικανικές δυνάμεις κατά των μαχητών του ιρακινού πυρήνα της Αλ Κάιντα. Για τις ανάγκες αυτού του σχεδίου, στρατιωτικές ενισχύσεις στάλθηκαν από τις ΗΠΑ στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, που αριθμούν πλέον 168.000 άνδρες.

\"Οι πράξεις βίας μειώθηκαν κατά 75% στη Βαγδάτη και στην επαρχία αλ Ανμπαρ από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν την επιχείρηση\", πρόσθεσε ο Νούρι αλ Μάλικι.

Την αντίθεση τους σε κάθε
συζήτηση για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναμένεται να εκφράσουν στην σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού κογκρέσου, ο αμερικανός αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Ντέηβιντ Πετρέους και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ.

Η άποψη του στρατηγού Πετρέους θεωρείται κρίσιμη για την αμερικανική στρατηγική στον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς θεωρείται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις του προέδρου Μπους για την απόσυρση δυνάμεων από την χώρα, όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί αλλά και ορισμένα κορυφαία στελέχη των ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόσο ο στρατηγός Πετρέους, όσο και ο πρέσβης Κρόκερ υποστηρίζουν ότι μία μαζική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, θα έβλαπτε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών πριν από λίγους μήνες.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα The New York Times, ο στρατηγός προτείνει την αναβολή κάθε συζήτηση για μείζονες περικοπές στρατευμάτων για χρόνο μετά από το Μάρτιο του 2008.

Όμως σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα USA Today, η πλειοψηφία των αμερικανών είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις προτάσεις του στρατηγού ενώ πολλοί δημοκρατικοί \"\"ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ζητήσει περισσότερο χρόνο και θα αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις.

\"Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει την τελική της απόφαση μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, είπε ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι.

Σύμφωνα πάντως με τις περισσότερες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν στην Ουάσιγκτον, η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων, έφερε κάποια τακτικά στρατιωτικά κέρδη στη Βαγδάτη και στην Ανμπάρ, αλλά η πολιτική επανασυμφιλίωση μεταξύ των εθνικών ομάδων της χώρας, έχει τελματώσει.

Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ βρίσκονται 168.000 αμερικανοί στρατιώτες, ενώ 3.700 και δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στα 4 χρόνια του πολέμου. Ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η αποχώρηση πρέπει να γίνει από θέση ισχύος, αύριο θα πραγματοποιήσει ομιλία για το θέμα ενώ πρέπει να υποβάλλει στο κογκρέσο τις δικές τους εκτιμήσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

\"Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης και η αύξηση των δυνάμεων έχουν αποτύχει\", δήλωσε μόλις επέστρεψε από το Ιράκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.
Πηγή: skai.gr