Απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

Την αποχώρηση τουλάχιστον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ έως τον Ιούλιο του 2008, πρότεινε στον Τζόρτζ Μπους ο αρχηγός των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα Ντέιβιντ Πετρέους, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Πετρέους είπε ότι μια μικρή μονάδα πεζοναυτών θα μπορούσε να αποχωρήσει από το Ιράκ αυτό το μήνα, μία ταξιαρχία πεζικού με 4.000 στρατιώτες τον Δεκέμβριο και σταδιακά, μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, θα μπορούσαν να αποσυρθούν έως και 30.000 χιλιάδες στρατιώτες-δηλ. ολόκληρο το σώμα που είχε σταλεί στις αρχές του 2007.

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανικός πρεσβευτής στο Ιράκ αναφέρθηκε στην σκληρή πολιτική πραγματικότητα. \"Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις.

Οι Ιρακινοί προσπαθούν να απαντήσουν θεμελιώδη ερωτήματα, όπως το πώς θα γίνει ο διαμερισμός της εξουσίας, το πώς θα αποδεχθούν τις διαφορές τους και το πώς θα ξεπεράσουν το παρελθόν\", είπε ο Ράιαν Κρόκερ.

Στο μεταξύ, κάποιοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αποχωρήσεις στρατευμάτων, δεν είναι αυτό που φαίνονται. \"Εξ\' ορισμού η εισροή στρατευμάτων σημαίνει πρώτα αύξηση και μετά μείωση των στρατιωτών.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ασφάλειας σε μια περιοχή του Ιράκ και μετά εμφανίζεται σε κάποια άλλη. Αυτό συμβαίνει στο Ιράκ\", δήλωσε η Λορέτα Σάντσεζ, μέλος του Κογκρέσου των Δημοκρατικων.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις λιγότεροι από το 1/3 των αμερικανών πιστεύουν ότι η εισροή στρατευμάτων έκανε το Ιράκ ασφαλέστερο.
Πηγή: Πηγή: BBC ( επιμέλεια: Στέφη Μπαρμπετσέα)