Αποστολή στην Πλατεία των Τεμενών

Η ΟΥΝΕΣΚΟ αποστέλλει μια ομάδα τεχνικών στην Ιερουσαλήμ η οποία θα προχωρήσει \"σε μια τεχνική εκτίμηση\" των εργασιών κατασκευής μιας νέας ράμπας πρόσβασης στην Πλατεία των Τεμενών, ανακοινώθηκε από τον γενικό διευθυντή της, Κοϊσίρο Ματσουούρα.

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ ανέστειλε στις 12 Φεβρουαρίου τις εργασίες, χωρίς πάντως να κατευνάσει τις μουσουλμανικές αρχές που απαιτούσαν και το σταμάτημα των αρχαιολογικών ερευνών.

\"Η αποστολή μας αυτή θεωρώ ότι θα δώσει την καλύτερη απάντηση στην κατάσταση\", δήλωσε ο κ. Ματσουούρα σε ανακοίνωσή του. \"Ενδέχεται μάλιστα η αποστολή να συνεισφέρει στον κατευνασμό των εντάσεων και στην αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μέσω διαλόγου\", πρόσθεσε.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αποστολής ομάδας τεχνικών \"μετά από μακρές και έντονες διαβουλεύσεις που έγιναν με όλες τις πλευρές\" και πρόσθεσε ότι \"η αποστολή θα πάει εκεί το συντομότερο δυνατόν, πιθανόν και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας\".

Επικεφαλής της θα είναι ο υπεύθυνος του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, Φραντσέσκο Μπανταρίν. Σημειώνεται ότι η τοποθεσία αυτή στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ έχει εγγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ, υπάρχει το τζαμί Αλ Ακσα και ο Θόλος του Βράχου.

Μουσουλμανικές οργανώσεις κατηγορούν τους εβραίους εξτρεμιστές ότι επιχειρούν, με την ανοχή των αρχών, να καταστρέψουν την πλατεία και να ανακατασκευάσουν τον Εβραϊκό Ναό που υπήρχε παλιά εκεί και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 6 Φεβρουαρίου και ήδη από τις 9 του μήνα ξεκίνησαν και βίαιες διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 Παλαιστίνιοι και 15 ισραηλινοί αστυνομικοί προκαλώντας την έντονη καταδίκη των εβραϊκών προθέσεων σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.


Πηγή: skai.gr