Αποσταθεροποιητές καταγγέλει η Ρωσία

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Τσάικα απέδωσε τη δολοφονία της αντιπολιτευόμενης δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια σε "πρόσωπα εκτός Ρωσίας" τα οποία είχαν ως κίνητρο την "αποσταθεροποίηση της χώρας".

Οπως είπε ο Τσάικα, η ομάδα των υπόπτων για τη δολοφονία της δημοσιογράφου μπορεί να συνδέεται επίσης με τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Πολ Κλεμπνίκοφ το 2004 αλλά και με τη δολοφονία του υποδιευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Αντρέι Κοζλόφ. Πιστεύεται επίσης πως είχε ως επικεφαλής ένα Τσετσένο αρχηγό του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και τη συμμετοχή εν ενεργεία και εν αποστρατεία μελών των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας.

"Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης της Μόσχας τσετσενικής καταγωγής", είπε ο Τσάικα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Εχουμε στοιχεία ότι αυτή ο ομάδα πήρε μέρος στο φόνο του Πολ Κλεμπνίκοφ...Δυστυχώς αυτή η ομάδα περιελάμβανε απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς του υπουργείου Εσωτερικών και της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας), πρόσθεσε.

"Οσον αφορά τα κίνητρα της δολοφονίας, τα αποτελέσματα της έρευνας (...) μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είχαν συμφέρον να βγάλουν από τη μέση την Πολιτκόφσκαγια δεν θα μπορούσαν παρά να ζουν εκτός Ρωσίας", είπε ακόμα ο γενικός εισαγγελέας.

Αυτή η δολοφονία "συνέφερε πριν απ' όλα άτομα και δομές που ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να δυναμιτίσουν τη συνταγματική τάξη της Ρωσίας, (που ήθελαν) την επιστροφή στο παλιό σύστημα, όπου όλα αποφασίζονταν από το χρήμα και τους ολιγάρχες", κατέληξε υπονοώντας προφανώς τον ρώσο μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος σήμερα ζει εξόριστος στο Λονδίνο.
Πηγή: skai.gr