Απόρρητα έγγραφα σχετικά με την Αλ Κάιντα βρέθηκαν πεταμένα σε δρόμο του Λονδίνου

Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκινά έρευνα για να διακριβωθεί πώς ένας απόρρητος φάκελος - που σύμφωνα με μια εφημερίδα περιείχε αντιτρομοκρατικά σχέδια για το αεροδρόμιο Χήθροου - χάθηκε.
Ο φάκελος, ο οποίος βρέθηκε σε δρόμο, περιείχε 62 τοποθεσίες στο αεροδρόμιο που η αλ Κάιντα θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει πλήγματα χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικούς πυραύλους, αναφέρει η ταμπλόιντ εφημερίδα Σαν στο σημερινό της φύλλο.
Η Sun αναφέρει ότι ο φάκελος περιείχε στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση των τοποθεσιών αυτών, πιθανούς δρόμους διαφυγής, σχέδια εκκένωσης και ανάπτυξης ελεύθερων σκοπευτών σε οροφές κτιρίων του μεγαλύτερου, παγκοσμίως, διαμετακομιστικού διεθνούς αεροπορικού κέντρου. Τα σχέδια, που επεστράφησαν στην αστυνομία, βρέθηκαν από έναν εποχούμενο, αναφέρει η εφημερίδα.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του φακέλου ή το πού βρέθηκε, πάντως επιβεβαίωσε ότι επεστράφη στην αστυνομία. «Αντιμετωπίζουμε κάθε παραβίαση ασφαλείας σοβαρά», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Αρχίσαμε εσωτερική έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτά τα έγγραφα χάθηκαν και θα αναλάβουμε κατάλληλη δράση όταν διαπιστώσουμε τα γεγονότα γύρω από αυτό το θέμα», πρόσθεσε η ίδια.
Δεν επιβεβαίωσε εάν ο φάκελος συγκροτήθηκε από την SO18, την ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα Ασφαλείας Αερομεταφορών, η οποία έχει τη βάση της στο αστυνομικό τμήμα του Χήθροου.
Σύμφωνα με τη Sun, τα έγγραφα περιείχαν λεπτομερείς χάρτες και φωτογραφίες, περιλαμβανομένων αεροφωτογραφιών και φωτογραφιών από δορυφόρους. Ο φάκελος είχε ημερομηνία 26η Ιουνίου 2004 και περιείχε πληροφορίες ισχύουσες ως το Δεκέμβριο, κατά την ίδια εφημερίδα.
Πριν δέκα χρόνια, ο IRA επιχείρησε επίθεση κατά του Χήθροου με ρουκέτες. Καμία από τις ρουκέτες, που είχαν γόμωση εκρηκτικών Σέμτεξ, δεν εξερράγη. Πέρυσι, οι επικεφαλής ασφαλείας έστειλαν άρματα μάχης και στρατιώτης στο αεροδρόμιο όταν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών κατέδειξαν υψηλό κίνδυνο επίθεσης με πυραύλους. Εφέτος, ακυρώθηκαν πτήσεις από το Χήθροου προς τις ΗΠΑ λόγω φόβων για πιθανή ενέργεια της αλ Κάιντα.
Πηγή: skai.gr