Κλείσιμο

Απομνημονεύματα Γκρίνσπαν

Κάποτε διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Τώρα, όμως, στα απομνημονεύματά του, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αλαν Γκρίνσπαν ασκεί οξεία κριτική στους Ρεπουμπλικανούς, λέγοντας ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για τα πετρέλαια. Το επίμαχο βιβλίο κυκλοφορεί άμεσα.

Ο Άλαν Γκρίσπαν είναι.....ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης οικονομικής ευημερίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ήκμασε επί προεδρίας Κλίντον και επαινέθηκε για τον τρόπο, με τον οποίο στήριξε την αμερικανική οικονομία μετά τους κλυδωνισμούς της Ενδεκάτης Σεπτεμβρίου. Αποκαλεί τον εαυτό του φιλελεύθερο Ρεπουμπλικανό.

Ο τέλειος άνθρωπος όπως θα πίστευε κάποιος για την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα. Και σίγουρα μέχρι τώρα το ίδιο πίστευε και ο πρόεδρος Μπους.

Υπήρξε ηγετική φυσογνωμία στην ιστορία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Προσέφερε μια καλύτερη ζωή σε όλους τους Αμερικανούς.

Στα απομνημονεύματά του, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν , ο κύριος Γκρινσπαν ασκεί οξεία κριτική στην κυβέρνηση Μπους, λέγοντας ότι προτεραιότητα της είναι η ισχύς και όχι οι αρχές. Γράφει επίσης ότι οι Ρεπουμπλικανοί άξιζαν να χάσουν τις εκλογές του Κογκρέσου.

Η κριτική του κυρίου Γκρίνσπαν έρχεται την ώρα που ο ίδιος δέχεται επίθεση, επειδή δεν προέβλεψε την πρόσφατη κρίση στην αμερικανική στεγαστική αγορά.

Γνώριζα ότι ελάμβαναν χώρα τέτοιου είδους πρακτικές. Όμως, όταν συνειδητοποίησα πραγματικά πόσο σοβαρό ήταν, όταν ήταν πλέον αργά. Δεν το είχα αντιληφθεί.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του, δήλωσε ακόμη ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είχε να κάνει με τα πετρέλαια, πράγμα το οποίο ο Υπουργός Άμυνας έσπευσε να αντικρούσει.

Οι ίδιες ακριβώς καταγγελίες ακούστηκαν και στον Πόλεμο του Περσικού το 1991. Όμως δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια.

Κατά την γνώμη μου, βασικός στόχος του πολέμου στο Ιράκ ήταν η ασφάλεια. Όχι όμως αποκλειστικά η ασφάλεια. Άλλοι παράγοντες ήταν τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης. Όμως το θέμα των πετρελαίων δεν συζητήθηκε. Και δεν ξέρω εάν αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος θα είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος που θα ρίξει φως σε αυτό το θέμα.

Τώρα αναμένεται ότι θα πληθύνουν τα σενάρια και οι εικασίες σχετικά με το πώς θα επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία αυτή η υπονόμευση της κυβέρνησης Μπους και η σαφής υποστήριξη της προεδρίας Κλίντον.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Bάνα Κουτρουλού)