Απομακρύνεται από τη Δύση ο Ερντογάν - Παγκόσμια κατακραυγή για την Αγιά Σοφία 

Τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας προκαλεί η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μετά από 86 χρόνια, αλλά και το χθεσινό σόου του Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσημη τελετή μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του Κορανίου από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από το ναό.

Στην Αθήνα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάη να τονίζει για την Αγία Σοφία ότι «εκεί χτυπάει η καρδιά μας, μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα».

Στη Μητρόπολη Αθηνών και σε πολλές πόλεις της επαρχίας τελέστηκε η Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, ενώ πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες στις εκκλησίες. 

Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ο κ. Μάας υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

Την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε το State Department. Με δήλωσή του στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση  να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου.

"Η Τουρκία διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών", δήλωσε εχθές  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή  την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πρόκειται για μία αλλοίωση που ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr