Απώλεια θέσεων εργασίας σε Χίθροου και Bombardier λόγω πανδημίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι αρχίζει από σήμερα η διοίκηση του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, ως συνέπεια της τεράστιας μείωσης στις αεροπορικές μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα οι υπεύθυνοι της εταιρείας που διοικεί το Χίθροου είχαν προειδοποιήσει ότι απειλούνται έως και 25.000 θέσεις εργασίας στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, περιλαμβανομένων μελών προσωπικού αεροπορικών εταιρειών που έχουν ως βάση τους το Χίθροου.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας που διοικεί το Χίθροου αριθμούν περίπου 7.500, δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί ποιο ποσοστό αυτών των θέσεων εργασίας θέλει να περικόψει η εταιρεία με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η ανακοίνωση συνοδεύθηκε από την παρουσίαση στοιχείων που δείχνουν ότι οι επιβάτες που μετακινήθηκαν από το αεροδρόμιο το Μάιο ήταν κατά 97% μειωμένοι σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης δημόσιας υγείας κατεβλήθη προσπάθεια να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας στην πρώτη γραμμή, αλλά αυτό «δεν είναι πλέον βιώσιμο» και έτσι πλέον συμφωνήθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με τα συνδικάτα.

Δεν απέκλεισε δε περαιτέρω απολύσεις στο μέλλον.

Παράλληλα, η κατασκευάστρια αεροσκαφών εταιρεία Bombardier ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απόλυση 400 υπαλλήλων από τη μονάδα της στο Μπέλφαστ, λόγω μείωσης των παραγγελιών. Πρόκειται για περισσότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας.

Το αεροδρόμιο Χίθροου μαζί με πολλές άλλες επιχειρήσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας έχει προτρέψει τη βρετανική κυβέρνηση να συστήσει «αερογέφυρες» με άλλες χώρες ώστε να εξαιρούνται από την καραντίνα των 14 ημερών οι αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις χώρες αυτές, με στόχο να αυξηθεί η αεροπορική κίνηση.

Εν τω μεταξύ, η συμμαχία περίπου 500 εταιρειών του τουριστικού τομέα που αντιδρούν στο μέτρο της καραντίνας παρουσίασε δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 60% των Βρετανών επιθυμούν αυτές τις αερογέφυρες με χώρες που έχουν λίγα κρούσματα του κορωνοϊού.

Μόνο το 15% δηλώνει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει και περίπου οι μισοί προκρίνουν ως εναλλακτικό μέτρο ένα σύστημα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων.

Πηγή: skai.gr