Αποκεφάλισαν κατάσκοπο

Σε υποστηρικτές των Ταλιμπάν αποδίδεται από τις πακιστανικές αρχές, η δολοφονία στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών,  ενός Αφγανού πρόσφυγα ο οποίος βρέθηκε αποκεφαλισμένος.

Το σώμα του, χωρίς το κεφάλι, είχε αφεθεί δίπλα σε δρόμο του χωριού Σαϊντγκέη στο Νότιο Ουαζιριστάν. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, πάνω στο σώμα είχε καρφιτσωθεί ένα σημείωμα το οποίο έλεγε \"όποιος είναι κατάσκοπος των Αμερικάνων, θα έχει την ίδια μοίρα\".

Αντάρτες στο Βόρειο και το γειτονικό Νότιο Ουαζιριστάν έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπων, τους οποίους υποπτεύονται είτε ότι υποστηρίζουν την πακιστανική κυβέρνηση, ή ότι είναι κατάσκοποι των ΗΠΑ.

Μετά από την εισβολή που ανέτρεψε τους Ταλιμπάν το 2001, οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 25.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν ενώ πολλά μέλη της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπαν έχουν ζητήσει καταφύγιο στην περιοχή των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν, όπου οι τοπικές φυλές έχουν καθεστώς ημιαυτονομίας.

Το Πακιστάν, βασικός σύμμαχ\"\"ος των ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την περιοχή διώχνοντας τους αντάρτες έτσι ώστε να καθησυχάσει τους συμμάχους του, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις, στην τελευταία από τις οποίες 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό βομβαρδισμό.

Από τότε έγιναν αρκετές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων των 40 ατόμων με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι οι συγκρούσεις έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τη μακρινή περιοχή των συνόρων.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Δευτέρα σε συγκρούσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο στρατιώτης σκοτώθηκε στην περιοχή του Ναράι, στην επαρχία Κουνάρ που συνορεύει με το Πακιστάν, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.

Πρόκειται για τον δωδέκατο ξένο στρατιώτη που χάνει τη ζωή του στο Αφγανιστάν από τις αρχές του έτους.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr