Αποκαθίσταται η τοπική διακυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία με έναν «θαυμάσιο συμβιβασμό»

Αποκαθίσταται η τοπική διακυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία με έναν «θαυμάσιο συμβιβασμό»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Λόγο για έναν «θαυμάσιο συμβιβασμό» έκανε επισκεπτόμενος το Μπέλφαστ ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στη συμφωνία που οδηγεί στην αποκατάσταση του τοπικού κοινοβουλίου, γνωστού ως Στόρμοντ και της τοπικής διακυβέρνησης μετά από τρία χρόνια.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε από τις κυβερνήσεις Λονδίνου και Δουβλίνου και έγινε αποδεκτή από τα μεγαλύτερα κόμματα τόσο της κοινότητας των ενωτικών όσο και των ρεπουμπλικανών, το DUP και το Σιν Φέιν αντιστοίχως.

Επαινώντας τους Βορειοϊρλανδούς πολιτικούς, ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι «παραμέρισαν τις διαφορές τους, ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων και επέδειξαν ηγετική ικανότητα».

Χαιρέτισε την Πρωθυπουργό της αποκεντρωμένης κυβέρνησης και ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ, καθώς και την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και επικεφαλής του Σιν Φέιν Μισέλ Ο’ Νιλ.

Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπει ότι η διακυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να ασκείται με ενεργό ρόλο από τα μεγαλύτερα κόμματα αμφότερων των πτερύγων της εθνοσυνέλευσης.

Τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο, η λειτουργία της εθνοσυνέλευσης ανεστάλη, με κυριότερη αφορμή την καταγγελία του Σιν Φέιν σε βάρος της Αρλίν Φόστερ για συμμετοχή σε σκάνδαλο πράσινης ενέργειας.

Η συμφωνία που παρουσιάστηκε από τον Βρετανό Υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ και τον Ιρλανδό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Σάιμον Κόβενι επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η χρήση της ιρλανδικής γλώσσας.

Πηγή: skai.gr