Αποκατάσταση κυκλοφορίας των σιδηροδρομικών συρμών μεταξύ Ιταλίας-Αυστρίας

Επαναλήφθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τα δρομολόγια των τρένων που διέρχονται από τις Άλπεις έπειτα από περίπου τετράωρη αναστολή τους, αφού δύο ταξιδιώτισσες εξετάστηκαν και εξακριβώθηκε ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό..

Τρένο που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε νωρίτερα στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

«Ο συναγερμός ήρθη» και «μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σε ανακοίνωσή του. Προληπτικά, οι αρχές θα κρατήσουν τα στοιχεία ταυτότητας όλων των επιβατών του συρμού που θα αποβιβαστούν στην αυστριακή επικράτεια, πρόσθεσε.

Το πέρασμα του Μπρένερ αποτελεί σημαντικό κόμβο των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Γερμανίας.

Το τρένο — κατά δημοσιεύματα αυστριακών ΜΜΕ, μετέφερε κυρίως Αυστριακούς και Γερμανούς — αποφασίστηκε να ακινητοποιηθεί όταν ο ιταλικός κρατικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ενημέρωσε την αυστριακή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών ÖBB ότι δύο επιβάτιδες είχαν πυρετό, διευκρίνισε νωρίτερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο συρμός αναχώρησε από τον σταθμό στην ιταλική πλευρά των συνόρων λίγο πριν από τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας].

Οι ιταλικές αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19, τα οποία ξεπέρασαν τα 150 το Σάββατο, τρία εκ των οποίων αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αποκλειστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, οι βόρειες περιφέρειες Λομβαρδία και Βένετο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ ανακοίνωσε χθες ότι η ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία. Σύμφωνα με τον στρατηγό Φραντς Λανγκ, αρμόδιο για θέματα δημόσιας ασφάλειας στην Αυστρία, τέτοιοι έλεγχοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε μία ώρα.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 181 ύποπτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Πέτερ Κάιζερ, κυβερνήτης της επαρχίας της Καρινθίας, που γειτονεύει με τη βόρεια Ιταλία, παρότρυνε χθες τους πολίτες να αποφεύγουν μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στην ιταλική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ