Αποκαλύψεις Κάμινγκς: Ο Τζόνσον είπε «όχι άλλα lockdown, ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες»

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον Ντόμινικ Κάμινγκς επιβεβαίωσε σε μαραθώνια κατάθεση ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι άκουσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν ήθελε άλλα lockdown και «ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες».

Ο κ. Κάμινγκς είπε ότι άκουσε το σχόλιο στο γραφείο του κ. Τζόνσον στις 31 Οκτωβρίου, μετά από την απόφαση για την επιβολή του δεύτερου lockdown του Νοεμβρίου. Την αποκάλυψη είχε κάνει το BBC.

Ο πρώην κυβερνητικός σύμβουλος κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι το Σεπτέμβριο αγνόησε τις έντονες προειδοποιήσεις πολιτικών και επιστημονικών συμβούλων για άμεσο δεύτερο lockdown ώστε να αποφευχθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι.

Στην επτάωρη εμφάνισή του ενώπιον των μελών των επιτροπών υγείας και επιστημών της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι δεν είναι σωστή η άποψη πως η περιπέτεια του Μπόρις Τζόνσον με τον κορωνοϊό τον έκανε να λάβει πιο σοβαρά υπόψη τη νόσο.

Αντιθέτως, πρόσθεσε ο κ. Κάμινγκς, ο Πρωθυπουργός ήταν θυμωμένος που υποχρεώθηκε να διατάξει το πρώτο lockdown, στο βαθμό που θεωρούσε ότι κάποια στατιστικά στοιχεία είχαν αλλοιωθεί.

Κατά τον κ. Κάμινγκς ο Μπόρις Τζόνσον είπε σε διάφορες περιστάσεις ότι έπρεπε να είχε ενεργήσει σαν το δήμαρχο στην ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία» που είχε κρατήσει την παραλία ανοιχτή παρά την απειλή από τον καρχαρία.

Σε μία συντριπτική αποτίμηση των ικανοτήτων του Πρωθυπουργού, ο πρώην σύμβουλός του είπε ότι έως το τέλος Οκτωβρίου του 2020 τον θεωρούσε πλέον ακατάλληλο για το αξίωμα. «Οποιοσδήποτε τυχαίος από το πιο ικανό 1% του πληθυσμού αυτής της χώρας θα ενεργούσε διαφορετικά», σχολίασε ο Ντόμινικ Κάμινγκς, απαντώντας με ένα «όχι» στο ερώτημα αν θεωρεί ικανό και κατάλληλο τον Μπόρις Τζόνσον να ηγείται της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Κατηγόρησε επίσης την αρραβωνιαστικιά του του Πρωθυπουργού Κάρι Σίμοντς ότι προσπαθούσε να διορίσει φίλους της στην Ντάουνινγκ Στριτ με τρόπο «όχι μόνο εντελώς ανήθικο, αλλά και ξεκάθαρα παράνομο». Σε αυτό απέδωσε την παραίτησή του το Νοέμβριο.

Στην άνω των έξι ωρών κατάθεση ο κ. Κάμινγκς κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου, για λάθη και καθυστερήσεις.

Στο στόχαστρό του βρέθηκε κυρίως ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ για τον οποίο είπε ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί για 10-15 πράγματα, μεταξύ των οποίων τα «πολλαπλά ψέματα» που έχει πει για το χειρισμό της πανδημίας.

Χρέωσε επίσης στον κ. Χάνκοκ τη μεταφορά ηλικιωμένων από νοσοκομεία σε οίκου ευγηρίας χωρίς να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ.

Σε ό,τι αφορά τον Μπόρις Τζόνσον του επέρριψε ευθύνη για την καθυστέρηση στην επιβολή και του πρώτου lockdown. «Το Φεβρουάριο του 2020 περιέγραφε τον κορωνοϊό ως τη νέα γρίπη των χοίρων», ισχυρίστηκε ο Ντ. Κάμινγκς και πρόσθεσε ενδεικτικά ότι ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως θα ζητούσε από τον αρχίατρο για την Αγγλία να του κάνει ένεση με κορωνοϊό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να δείξει ότι ο κόσμος δεν έπρεπε να φοβάται.

Συμπλήρωσε ότι κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού στην αρχή της πανδημίας ο μεγάλος κίνδυνος ήταν η παράλυση της οικονομίας από μια υπερβολική αντίδραση. Είπε επίσης ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν διότι «δεν το ήθελε ο Πρωθυπουργός».

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας έναντι της έννοιας της ανοσίας της αγέλης, ο κ. Κάμινγκς εξήγησε ότι δεν ισχυρίζεται πως κάποιος στην κυβέρνηση θεωρούσε ότι ήταν καλή ιδέα να αφεθεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Αλλά τόνισε ότι η λογική του επίσημου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας ήταν πως κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο, κάτι που βασιζόταν στη λανθασμένη πεποίθηση πολιτικών και επιστημονικών συμβούλων ότι οι πολίτες δε θα αποδέχονταν ένα lockdown. Τόνισε ότι υπό αυτή την έννοια έχουν «εντελώς λάθος» οι υπουργοί που διαψεύδουν ότι η ανοσία της αγέλης δεν ήταν μέρος του επίσημου σχεδίου.

Ο ίδιος ο κ. Κάμινγκς είπε ότι έπρεπε «να πατήσει νωρίτερα το κουμπί του πανικού», ζητώντας συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας για τα λάθη που στοίχισαν ζωές.

Σε ανακοίνωσή τους οι συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας επισημαίνουν ότι οι αποκαλύψεις Κάμινγκς δείχνουν ότι οι αγαπημένοι τους χάθηκαν λόγω του συνδυασμού χάους επιπολαιότητας στην κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr