Αποφυλακίστηκε το πρώην «δεξί χέρι» του Νικολά Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Κλοντ Γκεάν, η φυλάκιση του οποίου για παραβίαση υποχρεώσεών του που συνδέονταν με μια καταδίκη ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα, αποφυλακίστηκε σήμερα από τη φυλακή Λα Σαντέ του Παρισιού.

Το πρώην «δεξί χέρι» του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ηλικίας 77 ετών, βγήκε λίγο μετά τις 08:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας) με κάθε διακριτικότητα από την παρισινή φυλακή έπειτα από δύο μήνες εγκλεισμού, επιβαίνοντας σ' ένα όχημα με σκούρα τζάμια, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Κλοντ Γκεάν είχε τεθεί υπό κράτηση στις 13 Δεκεμβρίου επειδή δεν είχε καταβάλει εγκαίρως το πρόστιμο και τις αποζημιώσεις που είχε καταδικαστεί να πληρώσει σε μια υπόθεση κατάχρησης μετρητών από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Γκεάν, ο οποίος είχε επίσης διατελέσει γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας επί Νικολά Σαρκοζί, επωφελήθηκε προχθές, Δευτέρα, από ένα μέτρο αποφυλάκισης υπό όρους, στο πλαίσιο μιας τροποποίησης της ποινής του την οποία ζητούσε.

Ο συνήγορός του, ο Φιλίπ Μπουσέ Ελ Γκοζί, υποστήριξε το αίτημα του πελάτη του για τροποποίηση της ποινής του επισημαίνοντας πως ο Γκεάν «αποπλήρωσε πλήρως» το χρέος του προς το δημόσιο μέσω δανείων που συνήψαν οι οικείοι του και πως στη φυλακή «η κατάσταση της υγείας του δεν μπορεί παρά να επιδεινωθεί, λόγω της τριπλής παθολογίας» από την οποία πάσχει.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών καταδικάσθηκε στις 21 Ιανουαρίου ερήμην για μια άλλη υπόθεση, αυτή των δημοσκοπήσεων της προεδρίας. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους για ευνοιοκρατία - οι οκτώ μήνες χωρίς αναστολή.

Ωστόσο δεν θα επιστρέψει στη φυλακή γι' αυτή την τελευταία ποινή, καθώς υπέβαλε έφεση, κάτι που αναστέλλει την εφαρμογή της εν λόγω ποινής μέχρι τη διεξαγωγή δεύτερης δίκης.

Αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, ο Κλοντ Γκεάν είχε διοριστεί γενικός γραμματέας της προεδρίας μετά τη νίκη του 2007 και είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή στα κυβερνητικά παρασκήνια.

Πρώην νομάρχης και πρώην διευθυντής της εθνικής αστυνομίας, ενσαρκώνει σήμερα τις υποθέσεις που συνδέονται με την πενταετία της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Κατηγορείται στην υπόθεση της φερόμενης λιβυκής χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί και πρόκειται να δικαστεί αυτό το μήνα για «αθέμιτη χρηματοδότηση» της εκστρατείας του για τις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ