Αποφασισμένος ο Ομπάμα για λύση του Παλαιστινιακού;

Επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από την περιοδεία του σε Ευρώπη, Τουρκία και την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Ομπάμα καθησύχασε τους Άραβες προσφέροντας την απερίφραστη υποστήριξή του στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, καταλήγουν οι διεθνείς παρατηρητές αναλύοντας τις αναφορές που έκανε ο αμερικανός ηγέτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Σημειώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ωθεί το Ισραήλ προς μία τέτοια κατεύθυνση, όμως η νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, προσεκτικά αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση προς αυτό το στόχο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Ομπάμα είπε δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών για τη λήξη της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστινίων παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποφεύγει να πάρει θέση.

Πάντως, έχοντας δεσμευθεί ότι η αραβοϊσραηλινή ειρήνη θα είναι προτεραιότητά του και έχοντας διορίσει τον πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ ως ειδικό απεσταλμένο του μόλις δύο ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ομπάμα ελπίζει τώρα ότι θα προσελκύσει τον επιφυλακτικό Νετανιάχου σε συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός όμως παραμένει ασαφής σε ό,τι αφορά στις προθέσεις του για την ανανέωση των συνομιλιών για τα ακανθώδη εδαφικά ζητήματα, λέγοντας ότι δική του προτεραιότητα είναι η δημιουργία αναπτυξιακών ζωνών και τρόπων για να χαλαρώσουν τα οδοφράγματα και τα σημεία ελέγχου που εμποδίζουν τα ταξίδια και το εμπόριο στη Δυτική Όχθη.

Εκτιμάται ότι ίσως η στρατηγική των ΗΠΑ θα είναι μία προσπάθεια να ωθηθεί ο Νετανιάχου να εκφράσει, αμέσως ή εμμέσως, την υποστήριξη του στην επιδίωξη της λύσης των δύο κρατών.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί πόσο σκληρά είναι πρόθυμος ο αμερικανός πρόεδρος να πιέσει τον Νετανιάχου για να διασφαλίσει ότι θα κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς και να επιτευχθεί μία συμφωνία ειρήνης.
Πηγή: skai.gr