Κλείσιμο

Απόφαση χαστούκι της ΕΕ στην Τουρκία για τον Οσμάν Καβάλα: Ένα βήμα πιο κοντά στις κυρώσεις 

Απόφαση «χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία για τον φυλακισμένο Οσμάν Καβάλα, με την επιβολή κυρώσεων να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά. 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε το βράδυ της Πέμπτης, υπέρ της έναρξης των διαδικασιών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, λόγω της υπόθεσης του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου. Τίθεται και θέμα και αποβολής της από το Συμβούλιο. 

Το Συμβούλιο καλεί την Αγκυρα να υποβάλει τις θέσεις της για την υπόθεση μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2022.

Για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στο Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτούνταν πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων. Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας.

Η έναρξη «διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας είναι λογική συνέπεια της άρνησής της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο μόνιμος εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Ο 63χρονος Τούρκος ακτιβιστής συνελήφθη το 2017 και παραμένει προφυλακισμένος εδώ και τρία χρόνια χωρίς καταδίκη. Διώκεται από την κυβέρνηση Ερντογάν με κατηγορίες για κατασκοπεία και συμμετοχή στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 26/12 τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε παράταση της φυλάκισης του ακτιβιστή.

«Λυπούμαστε πραγματικά που αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη. Η απόφαση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, εάν η Τουρκία –ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης– είχε εκπληρώσει τις ευθύνες της, και είχε συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Όσο λυπηρές κι αν είναι αυτές οι εξελίξεις, είναι αποκλειστική ευθύνη των τουρκικών αρχών», τονίζουν τα δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επισημαίνουν ακόμη ότι «αυτή η υπόθεση αποτελεί την επιτομή της κρίσιμης κατάστασης των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της ΕΕ, ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας η διαδικασία επί παραβάσει να καταλήξει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

«Εναπόκειται πλέον στα τουρκικά δικαστήρια και στις αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πολιτική βούληση, τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις (της χώρας), τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί η εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αποτελούν προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία» καταλήγει η δήλωση.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης απαίτησε από την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
 

Έλένα Παπαδημητρίου