Αποδοκιμάζουν οι υπόλοιποι σκανδιναβοί το σουηδικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Η διαχείριση της πανδημίας που έκανε η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία διαφοροποιήθηκε από το μεγαλύτερο τμήμα της υπόλοιπης Ευρώπης με το να μην επιβάλλει λοκντάουν, επηρέασε αρνητικά την άποψη που έχουν για την χώρα οι σκανδιναβοί γείτονές της, όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων στη Νορβηγία, την Φινλανδία, την Δανία και την Ισλανδία απάντησε ότι τον περασμένο χρόνο η άποψή του για τη Σουηδία έγινε λιγότερο θετική και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ο λόγος είναι η σουηδική στρατηγική απέναντι στην πανδημία, αναφέρει η δημοσκόπηση του Σουηδικού Ινστιτούτου, ενός δημόσιου οργανισμού που προωθεί την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Σχεδόν 750.000 από τα δέκα εκατομμύρια Σουηδών έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και πάνω από 13.000 έχουν πεθάνει--ένα κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο των σκανδιναβών γειτόνων της, αλλά μικρότερο σε σχέση με εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επέλεξαν τα λοκντάουν.

Χιλιάδες θάνατοι σημειώθηκαν σε οίκους ευγηρίας.

"Ο κόσμος θεωρεί ότι οι χειρισμοί της Σουηδίας στην πανδημία υπήρξαν λανθασμένοι. Ο λόγος που αναφέρουν (οι ερωτηθέντες) είναι ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τους σουηδούς πολίτες και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες", ανακοίνωσε το Ινστιτούτο.

Έχουν κλείσει σύνορα και έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις με αφορμή προβλήματα στη ροή των πολιτών και των αγαθών μεταξύ των συνήθως φιλικών σκανδιναβικών χωρών.

Η πανδημία ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι γείτονες της Σουηδίας απέκτησαν χειρότερη άποψη.

Μια αύξηση του αριθμού επιθέσεων με όπλο και βομβιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, η οποία συνδέεται κυρίως με συμμορίες που δρουν σε σουηδικές πόλεις, έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά και οι ερωτηθέντες ανέφεραν ως αιτίες για την αλλαγή της γνώμης τους την εγκληματικότητα, το μεταναστευτικό και την κοινωνική πόλωση.

"Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν λάθη στον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία αντιμετώπισε τις διαφορετικές προκλήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες φαίνεται ότι θεωρούν πως υπάρχει διστακτικότητα από την σουηδική πλευρά να αναγνωρίσει τα λάθη της και να αλλάξει κατεύθυνση", σημειώνει το Ινστιτούτο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 1.000 ατόμων από την καθεμιά από τις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες κατά το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ