Από δάγκειο πυρετό πάσχει ο πρόεδρος της Παραγουάης

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες είναι πλέον ένας ακόμη από τους ασθενείς που μολύνθηκαν από την επιδημία δάγκειου πυρετού η οποία εξαπλώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Χούλιο Ματσολένι.

Ο 48χρονος αρχηγός του κράτους αισθάνθηκε αδιαθεσία και διέκοψε μια περιοδεία του στο εσωτερικό της χώρας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο C9N.

«Έχουμε πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος τα οποία πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος έχει δάγκειο» πυρετό, είπε ο Ματσολένι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Άμπντο βρίσκεται σε «πολύ καλή κατάσταση», διαβεβαίωσε ο υπουργός. Θα τελεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 48 ώρες και κατόπιν θα συνεχίσει κανονικά την άσκηση των καθηκόντων του, πρόσθεσε ο Ματσολένι.

Ο πρόεδρος είχε μεταδοθεί νωρίτερα πως είχε εμφανίσει τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον δάγκειο πυρετό, ιδίως πυρετό και έντονους πόνους σε μύες.

Στην Παραγουάη έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 1.800 κρούσματα δάγκειου πυρετού και ο αριθμός τους αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύτητα, επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα σε επαρκείς ποσότητες και η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επιπλέον επαγγελματίες του τομέα της υγείας, διαβεβαίωσε ο Ματσολένι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) διαπιστώνει ότι το ξέσπασμα επιδημιών δάγκειου πυρετού, ο οποίος οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσιμπήματα κουνουπιών-φορέων, είναι πιο συχνό και παίρνει αισθητά μεγαλύτερη έκταση τις τελευταίες δεκαετίες. Η πιο βαριά μορφή του δάγκειου πυρετού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ