Κλείσιμο

Απεβίωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης, σε ηλικία 71 ετών, στο γενικό νοσοκομείο της Βιέννης όπου νοσηλευόταν από την Δευτέρα με ανεπάρκεια πολλών οργάνων.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ράινχαρντ Κρέπλερ, ο Αυστριακός πρόεδρος πέθανε συνεπεία της καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ βρισκόταν στην κατοικία του, τρεις μόλις ημέρες πριν αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας.
Ο Κλέστιλ είχε γεννηθεί στις 4 Νοεμβρίου 1932 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα και υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος της Αυστρίας στο Λος Αντζελες (1969-1974), ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Αυστρίας στον ΟΗΕ (1978-1982) και ως πρεσβευτής στις ΗΠΑ (1982-1987).
Το 1992 εκλέχθηκε πρόεδρος της Αυστρίας με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αλλά δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου, όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τη γραμματέα του, Μάργκοτ Τζόφλερ. Την ίδια χρονιά ανακοίνωσε ότι χωρίζει με τη σύζυγό του, με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά, μετά από 37 χρόνια γάμου.
Το σκάνδαλο πάντως δεν επηρέασε την πολιτική του σταδιοδρομία, αφού το 1998 επανεκλέχθηκε πρόεδρος για άλλα έξι χρόνια, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 63,42%. Λίγους μήνες αργότερα παντρεύτηκε την Τζόφλερ.
Ο Κλέστιλ επρόκειτο να παραδώσει και επισήμως την εξουσία στο διάδοχό του, τον 65χρονο Σοσιαλδημοκράτη Χάιντς Φίσερ, την Πέμπτη. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η ορκωμοσία του νέου προέδρου θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα ή αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή λόγω του πένθους από το θάνατο του Κλέστιλ. Καθήκοντα αρχηγού κράτους ασκεί πάντως από την Δευτέρα ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ.
Πηγή: skai.gr