Απέτυχε το σχέδιο Αχτισάαρι

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε σήμερα ότι η επικείμενη άφιξη της αποστολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Σερβία \σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου για την επίλυση της διευθέτησης του οριστικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου\.

Ο κ. Κοστούνιτσα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι \αφήνουμε πίσω μας το αποτυχημένο σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι και η ρωσική πρωτοβουλία για την αποστολή του ΣΑ του ΟΗΕ σε Βελιγράδι και Πρίστινα για εκτίμηση της κατάστασης θέτει τις βάσεις για μια νέα διαδικασία διαλόγου\.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σερβική κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της επιστροφής 200.000 Σέρβων, το οποίο όπως είπε δεν γίνεται να παραμένει άλυτο.

Ο κ. Κοστούνιτσα ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει πρώτα να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους 40.000 Σέρβοι στην Πρίστινα και να λυθεί το ζήτημα επιστροφής των Σέρβων προσφύγων.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός επισήμανε ότι \μόνο μια απάντηση υπάρχει στις απειλές για βία στο Κοσσυφοπέδιο αν δεν γίνει ανεξάρτητο και αυτή είναι ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και μπορεί να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή και να τιμωρήσει όλους όσους επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν βία\.
Πηγή: skai.gr