Απέτυχε και ο δεύτερος γύρος διαλόγου για το Κόσοβο στις Βρυξέλλες

Καμία πρόοδος δεν επετεύχθη κατά την σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλες του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, μετά το πέρας της συνάντησης, η αντιπροσωπεία του Κοσόβου επέμεινε σε θέματα που αφορούν το μακρινό παρελθόν και δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ατζέντα που είχε προσυμφωνηθεί. Συγκεκριμένα - σύμφωνα με τον Βούτσιτς- ο Κούρτι ζήτησε από την Σερβία να αναγνωρίσει ως γενοκτονία των Αλβανών του Κοσόβου την συμπεριφορά του σερβικού κράτους το 1878 στο Συνέδριο του Βερολίνου, όπως και κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων αλλά και πρόσφατα την περίοδο 1998-1999.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κατήγγειλε την αντιπροσωπεία του Κοσόβου ότι «προσπαθεί να υπομονεύσει τον διάλογο, να καταστήσει ανούσια την διαδικασία και στο τέλος να αποχωρήσει». Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε παράλογη την συμπεριφορά της Πρίστινας και εξέφρασε την ανησυχία του για τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι στις δηλώσεις του κατηγόρησε την σερβική πλευρά για την αποτυχία της συνάντησης. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέφερε ότι ο Βούτσιτς αρνήθηκε να υπογράψει κοινή δήλωση για την αποφυγή ενεργειών που θα προκαλούσαν ένταση επειδή στο κείμενο συμπεριλαμβανόταν φράση που αφορούσε την ανάγκη να αντικρύσει η Σερβία με ειλικρίνεια το παρελθόν της.

Νέος γύρος διαλόγου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ