Απετράπη απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοινωθέν πως οι εμπλεκόμενοι στην απόπειρα πραξικοπήματος σχεδίαζαν να εκτελέσουν τη «συνωμοσία» τους μετά τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.
Σχεδόν όλοι οι φερόμενοι ως συνωμότες, εκτός από τον αρχηγό τους, τον Αλ Χατζ Ανταμ Γιούσεφ, συνελήφθησαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Γιούσεφ είναι αξιωματούχος του κόμματος Λαϊκό Κογκρέσο (CP) του Χάσαν Αλ Τουράμπι.
Έγκλειστος και πάλι στη φυλακή από τα τέλη Μαρτίου μετά την ανακοίνωση από τις αρχές ότι κατεστάλη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τουράμπι είναι πρώην σύμμαχος του προέδρου Όμαρ Χάσαν Αλ Μπεσίρ, τον οποίο βοήθησε να καταλάβει την εξουσία το 1989, πριν ο τελευταίος τον παραμερίσει δέκα χρόνια αργότερα.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 33 στελεχών ή ηγετών του CP. Αξιωματούχος εθνικής ασφαλείας, ο στρατηγός Μοχάμεντ Ελ-Ατα, δήλωσε πως οι ύποπτοι ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση δημιουργώντας μιαν «ατμόσφαιρα χάους» ώστε να γίνει πιστευτό πως οι αρχές έχασαν τον έλεγχο στο Νταρφούρ (δυτικά) και να απελευθερώσουν τον 74χρονο Τουράμπι.
Πηγή: skai.gr