Απεργία πείνας μπροστά από το βρετανικό ΥΠΕΞ κάνει ο σύζυγος Βρετανοϊρανής που κρατείται στο Ιράν

Ο σύζυγος της Βρετανοϊρανής Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία κρατείται στο Ιράν από το 2016, άρχισε χθες Κυριακή απεργία πείνας μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, για να καταγγείλει την «απραξία» της βρετανικής κυβέρνησης και την «αποτυχία» της να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή της.

Ο Ρίτσαρντ Ράτκλιφ επρόκειτο να περάσει τη νύχτα μέσα σε σκηνή κάτω από τα παράθυρα του Φόρεϊν Όφις, μια εβδομάδα αφού η έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι της συζύγου του εναντίον της πιο πρόσφατης καταδίκης της απορρίφθηκε από την ιρανική δικαιοσύνη (24815677).

Η κυρία Ζαγαρί-Ράτκλιφ, 42 ετών, υπεύθυνη έργου στο Thomson Reuters Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα της εταιρείας στην οποία ανήκει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016, ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Βρετανία με την κόρη της έπειτα από επίσκεψη στην οικογένειά της. Καταδικάστηκε σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του ιρανικού κληρικαλιστικού καθεστώτος, κατηγορία που αρνήθηκε, και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Αφού εξέτισε την ποινή της, καταδικάστηκε εκ νέου στα τέλη Απριλίου να εκτίσει ένα έτος φυλάκιση διότι είχε συμμετάσχει σε συγκέντρωση μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο το 2009.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η κυρία Ζαγαρί-Ράτκλιφ είδε την έφεσή της να απορρίπτεται, γεγονός που οι δικοί της φοβούνται πως θα σημάνει την επιστροφή της στη φυλακή Εβίν, από όπου βγήκε τον Μάρτιο του 2020, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, και τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Σε αίτηση που ανήρτησε στο διαδίκτυο και είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια υπογραφές υποστήριξης χθες το απόγευμα, ο κ. Ράτκλιφ εξηγεί πως αρχίζει τη νέα απεργία πείνας, τη δεύτερη από το 2018, για να υποχρεώσει το Λονδίνο να «αναλάβει τις ευθύνες του».

Αν και θεωρεί την Τεχεράνη «τον βασικό υπεύθυνο για την υπόθεση της Ναζανίν», προσάπτει στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πως έχουν «εγκαταλείψει» τη σύζυγό του, η οποία κατ’ αυτόν τελεί υπό ομηρία στο πλαίσιο «διένεξης ανάμεσα στα δύο κράτη» εξαιτίας παλιού χρέους 400 εκατομμυρίων λιρών (467 εκατομμυρίων ευρώ) που το Λονδίνο αρνείται να διευθετήσει μετά την ανατροπή του σάχη του Ιράν το 1979.

«Πριν από δύο χρόνια, άρχισα απεργία πείνας μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν», όπου «λάβαμε άδεια να κατασκηνώσουμε για 15 ημέρες, προς μεγάλη οργή» της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, θυμίζει στην αίτησή του ο Ρίτσαρντ Ράτκλιφ. Χάρη σ’ αυτή, εξασφαλίστηκε ότι η κόρη του ζευγαριού, η Γκαμπριέλα, που είχε πάει μαζί με τη μητέρα της στο Ιράν και είναι σήμερα 7 ετών, «επέστρεψε σπίτι», προσθέτει.

«Επιφυλάσσουμε τώρα την ίδια μεταχείριση στη βρετανική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο κ. Ράτκλιφ, ο οποίος βρίσκει «αφύσικο» το ότι «πρέπει να υιοθετήσει την ίδια τακτική» για να εξασφαλίσει την κινητοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να επιλυθεί η υπόθεση της συζύγου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ