Απεργία διαρκείας

Χειρόφρενο τράβηξαν οι ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών που ξεσηκώθηκαν κατά της ανόδου της τιμής του πετρελαίου προχωρώντας σε απεργίες διαρκείας, αποκλεισμούς δρόμων στην Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Τα προβλήματα στο ισπανικό οδικό δίκτυο πολλαπλασιάσθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη και τη Βαλένθια, τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, καθώς οι οδηγοί παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων και καλούν από το πρωί σε απεργία επ' αόριστον.

Φοβούμενοι ελλείψεις καυσίμων σε περίπτωση που κηρυχτεί απεργία, οι Ισπανοί έκαναν ουρές τη Δευτέρα στα βενζινάδικα, σε ορισμένα από τα οποία τα αποθέματα καυσίμων εξαντλήθηκαν. Μεγάλες ουρές σχηματίσθηκαν επίσης στα σούπερμάρκετ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι οδηγοί δήλωσαν ότι τα φρέσκα τρόφιμα θα εξαντληθούν μέσα σε μερικές ημέρες.

Απεργοί έχουν σταματήσει τις νταλίκες τους στα δύο μεγάλα σημεία διέλευσης ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία, στο Περτίς της Καταλονίας και το Μπιριατού στη Χώρα των Βάσκων, δημιουργώντας ουρές φορτηγών ως και 8 χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις, αλλά αφήνοντας τα οχήματα να κυκλοφορούν στην αριστερή λωρίδα. Ισπανοί απεργοί έσπασαν τα παρμπρίζ και τα φώτα οδηγών που προσπάθησαν να αψηφήσουν την απεργία και να μπουν στην Ισπανία.

Στη Γαλλία, οι διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών επικεντρώνονται στα νοτιοδυτικά, πέρα από τις κινητοποιήσεις στα σύνορα με την Ισπανία. Ουρές πολλών δεκάδων χιλιομέτρων παρατηρούνται γύρω από το Μπορντό επειδή οι φορτηγατζήδες εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Στην Πορτογαλία, όπου οι οδηγοί υπόσχονται ότι θα παραλύσουν τις οδικές μεταφορές, συγκεντρώσεις φορτηγών παρατηρούνται σε διάφορα σημεία σ' όλη τη χώρα.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από ανεξάρτητους μεταφορείς παρά την αντίθετη άποψη της ομοσπονδίας τους. Απεργοί έχουν πάρει θέσεις στην είσοδο πολλών εργοστασίων για να εμποδίσουν την έξοδο φορτηγών.
Πηγή: skai.gr