Απελπισία στην Βενεζουέλα-Παίρνουν νερό από αγωγούς λυμάτων (VIDEO)

Το ηλεκτρικό μπλακ άουτ στη χώρα έχει αφήσει χωρίς νερό πολλά νοικοκυριά με τους ανθρώπους να αναζητούν νερό σε αγωγούς λυμάτων της πρωτεύουσας, Καράκας. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η 28χρονη Λίλιμπεθ Τετζεντορ ήταν ανάμεσα στους δεκάδες ανθρώπους που συνωστίζονταν στον ποταμό Γκουαϊρέ προκειμένου να γεμίσει με νερό ένα μπετόνι 15 λίτρων. 

Εν αντιθέσει με τα ακάθαρτα νερά του ποταμού ένας από τους αγωγούς λυμάτων μεταφέρει πιο καθαρό νερό. Οι πολίτες της Βενεζουέλας είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το νερό αυτό προήλθε από δεξαμενές. 

Ωστόσο δεν είναι πόσιμο αφού μεταφέρεται μέσα από βρώμικους σωλήνες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για καθαριότητα στο σπίτι ή για την τουαλέτα. 

«Δεν το έχω δει ποτέ πριν αυτό. Είναι τρομερό, τρομερό. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερα είναι τα παιδιά γιατί πως λες σ’ ένα παιδί ότι δεν υπάρχει νερό», είπε η Λίλιμπεθ Τετζεντορ που εργάζεται σε ένα κατάστημα τεχνολογίας και φροντίζει την 2χρονη κόρη της και δύο ανιψιές της. 

Μετά από πέντε ημέρες χωρίς ηλεκτρικό η κατάσταση στη χώρα και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα έχει γίνει ανυπόφορη. Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει νερό να πιουν, να πλύνουν τα πιάτα που γεμίζουν τους νεροχύτες ή να ρίξουν στην τουαλέτα. 

Αρκετοί ανησυχούν ότι η κατάσταση θα οδηγήσει στην μετάδοση ασθενειών, ενώ υπάρχει και έλλειψη φαρμάκων στη χώρα. 

Το Καράκας υπολογίζεται ότι χρειάζεται 20.000 λίτρα νερού το λεπτό προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση. Αυτός ο αριθμός, όμως, έπεσε στα 13.000 λίτρα νερού και πλέον έχει σταματήσει εντελώς.
 
Η μοναδική ελπίδα είναι τα φορτηγά που μεταφέρουν νερό. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες καθώς οι κρατικές δεξαμενές εξαντλούνται. Στην βόρεια πλευρά του Καράκας όπου βρίσκεται το εθνικό πάρκο Ελ Αβίλα οι κάτοικοι μαζεύουν νερό από τα ρυάκια. 


Πηγή: skai.gr