Κλείσιμο

Απελευθερώθηκαν οι τούρκοι όμηροι στην Λιβύη

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι τούρκοι ναυτικοί που είχαν αιχμαλωτιστεί στην Λιβύη από τις δυνάμεις του αντάρτη στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες η τουρκική διπλωματία είχε προειδοποιήσει πως εάν οι τούρκοι πολίτες δεν απελευθερωθούν άμεσα τα στρατεύματα που πρόσκεινται στον Χαφτάρ θα γίνουν «θεμιτοί στόχοι».

Οι ναύτες φέρεται να επέστρεψαν στο πλοίο όπου εργάζονταν, σε μία εξέλιξη που ουσιαστικά αποκλιμακώνει ελαφρώς την ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και τον πολέμαρχο.

Το Σαββατοκύριακο εκπρόσωπος του Χαφτάρ δήλωσε πως απαγορεύονται οι εμπορικές πτήσεις από την Τουρκία ενώ στην συνέχεια οι πολιτοφύλακες του στρατηγού υποστήριξαν ότι κατέρριψαν τουρκικό drone.

Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη συνέστησε χθες στους τούρκους πολίτες να αποφεύγουν εμπόλεμες ζώνες, ενώ χαρακτήρισε παράνομη δύναμη τους πολιτοφύλακες που πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ.

Ο στρατηγός Χαφτάρ ελέγχει μεγάλο μέρος της δυτικής Λιβύης και ηγείται παράλληλης κυβέρνησης που αμφισβητεί τις διεθνώς αναγνωρισμένες Αρχές στην Τρίπολη. Από τον Απρίλιο έχει εξαπολύσει ατελέσφορη εκστρατεία για την κατάληψη της πρωτεύουσας, με σκληρές μάχες να είναι σε εξέλιξη σχεδόν καθημερινά στα περίχωρα της πόλης.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση λαμβάνει βοήθεια πρωτίστως από την Τουρκία και το Κατάρ.
Πηγή: skai.gr