Κλείσιμο

Απελευθερώθηκαν οι σουδανοί γιατροί

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι οι δύο σουδανοί συνεργάτες της, που είχαν απαχθεί μαζί με τρεις δυτικούς εθελοντές της στο βόρειο Νταρφούρ, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εξάλλου ένας σουδανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι τρεις Δυτικοί που έχουν απαχθεί είναι ζωντανοί και ότι το Χαρτουμ εργάζεται για την απελευθέρωσή τους.

"Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν την απαγωγή, την περασμένη νύκτα, τριών εκ των διεθνών εθελοντών τους στο Σερίφ Ούμρα, στη σουδανική επαρχία του Βόρειου Νταρφούρ. Δύο Σουδανοί, μέλη του προσωπικού, που είχαν απαχθεί μαζί με τους τρεις, αφέθηκαν γρήγορα ελεύθεροι", αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Οι τρεις διεθνείς εθελοντές, μια καναδέζα νοσηλεύτρια, ένας ιταλός γιατρός και ένας γάλλος υπεύθυνος, εργάζονται για το βελγικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

"Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούν βαθιά για την ασφάλειά τους και κάνουν τα πάντα για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται οι απαχθέντες ώστε να πετύχουν την απελευθέρωσή τους το συντομότερο δυνατόν", προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία θα δώσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

"Οι δύο Σουδανοί απελευθερώθηκαν και δεν έχουμε νέα από τους τρεις ξένους", επιβεβαίωσε ένα μέλος της βελγικής οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Εν τω μεταξύ, μετά την απαγωγή των τριών διεθνών εθελοντών, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της από το Νταρφούρ.

Στην σχετική ανακοίνωση προστίθεται ωστόσο ότι μερικά μέλη του προσωπικού της θα παραμείνουν στην περιοχή για να βοηθήσουν να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό και το ολλανδικό παράρτημα της οργάνωσης απελάθηκαν από το Νταρφούρ την περασμένη εβδομάδα από τις σουδανικές αρχές, ως απάντηση στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του προέδρου του Σουδάν Όμαρ ελ-Μπεσίρ.
Πηγή: skai.gr