Απέκλεισε τη ρήξη με την ΕΕ ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε την Τετάρτη, πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ρήξη με την ΕΕ, αρνούμενος ωστόσο, οποιαδήποτε υποχώρηση όσον αφορά το θέμα της Κύπρου.
Σε δηλώσεις που έκανε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση στις Βρυξέλλες της κρίσιμης έκθεσης προόδου για την Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε μάλλον αισιόδοξος για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
"Δεν υπάρχει πιθανότητα ρήξης ή οποιουδήποτε τέτοιου πράγματος, κατά την άποψή μου. Μια αναστολή, μια διακοπή των διαβουλεύσεων, να σταματήσει το τρένο στο σταθμό, αυτά τα πράγματα είναι αδύνατα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν. Ακόμη και μια χώρα όπως η Βρετανία ανέμενε 11 χρόνια προτού γίνει πλήρες μέλος».
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επέμεινε στην τουρκική θέση όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ζητώντας πριν από ο,τιδήποτε την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν τους Τουρκοκυπρίους.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξει «μία περίοδος στασιμότητας» στις σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και των 25 μελών της ΕΕ και σχολίασε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ελλάδας και της νότιας Κύπρου», όπως είπε.
"Μπορεί να υπάρξει μία καθυστέρηση στα κεφάλαια», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει «συναισθηματικά» αν οι ηγέτες της ΕΕ πάρουν απόφαση να καθυστερήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών το Δεκέμβριο. «Αν οι συνομιλίες επιβραδυνθούν, δεν θα υιοθετήσουμε μια στάση απόλυτης απόρριψης. Τα βήματά μας στοχεύουν προς το μέλλον», δήλωσε.
Το φινλανδικό σχέδιο δείχνει «καλή θέληση», σημείωσε ο Ερντογάν, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ωστόσο ότι το έμαθε «υπό τη μορφή φήμης».
"Ηταν όλα προφορικά», σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ήταν σαφής από την αρχή. «Τους είπαμε: μην περιμένετε από μας (να ανοίξουμε) τις πόρτες αν δεν θέσετε τέλος στην απομόνωση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr