Απειλή καταγγελίας περιφρόνησης Βουλής και πρότασης μομφής για τη Μέι

Αντιμέτωπη με καταγγελία περιφρόνησης της Βουλής των Κοινοτήτων κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Ο λόγος είναι
η μέχρι τώρα άρνηση της Ντάουνινγκ Στριτ να δημοσιοποιήσει αυτούσια τη νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, όπως είχε ψηφίσει προ μηνών η ολομέλεια του σώματος.

Εντός της Δευτέρας ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων δίνοντας μία περίληψη της νομικής γνωμάτευσης, την παραμονή της πρώτης από πέντε ημέρες συζήτησης για τη συμφωνία του Brexit.

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα, με τη στήριξη άλλων κομμάτων, ακόμα και του βορειοϊρλανδικού DUP που στηρίζει την κα Μέι, δηλώνει αποφασισμένο να απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων με την οποία θα καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι για περιφρόνηση του κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η πλήρης νομική γνωμάτευση περιλαμβάνει προειδοποίηση ότι το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα μπορούσε να κρατήσει επ/αορίστω το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Οι Εργατικοί μιλούν για εσκεμμένη απόκρυψη αυτής της γνωμάτευσης, καθώς αν ισχύει τότε θα εξανεμίζονταν οι λίγες πιθανότητες στήριξης της συμφωνίας του Brexit από τους ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς.

Εφόσον η καταγγελία υποβληθεί, τότε θα εναπόκειται στον πρόεδρο του σώματος Τζον Μπέρκαου να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών για το αν η κυβέρνηση τελεί σε καταφρόνηση του σώματος. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρητικά θα μπορούσε να καθυστέρησει την έναρξη της πενθήμερης διαδικασίας συζήτησης και εν τέλει ψηφοφορίας επί της συμφωνίας του Brexit.

Την ίδια ώρα, ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι σε περίπτωση που όπως ευρέως αναμένεται η συμφωνία του Brexit καταψηφιστεί από τους βουλευτές την 11η Δεκεμβρίου, τότε «θα είναι αναπόφευκτο» το κόμμα του να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Εάν (η πρωθυπουγός) χάσει μία ψηφοφορία τέτοιας σπουδαιότητας μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, τότε θα είναι σωστό να διεξαχθούν γενικές εκλογές», είπε ο σερ Κιρ σε τηλεοπτική εκπομπή.

Σύμφωνα με το νόμο περί σταθερής κοινοβουλευτικής θητείας, εφόσον η κυβέρνηση ηττηθεί σε ψηφοφορία επί πρότασης μομφής, έχει περιθώριο 14 ημερών να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη βουλευτών σε δεύτερη ψηφοφορία. Μόνο αν δεν τα καταφέρει διαλύεται το κοινοβούλιο και προκηρύσσονται εκλογές.

Εν τω μεταξύ, 17 βουλευτές από διάφορα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Συντηρητικό Κόμμα, τάχθηκαν με επιστολή τους στον Observer υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο εκ των αρχιτεκτόνων του Brexit και νυν υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ προειδοποίησε μέσω του BBC τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του ότι απόρριψη της συμφωνίας του Brexit ίσως θα δημιουργούσε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος. Εκτίμησε πάντως ότι σε μια τέτοια περίπτωση η έξοδος από την ΕΕ θα κέρδιζε με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο