Απάντηση φον ντερ Λάιεν σε όσους την χτυπούν για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

AP Photo/Francisco Seco
Απάντηση σε όσους την επικρίνουν για την δημιουργία χαρτοφυλακίου που αποσκοπεί στην προστασία του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» έδωσε εμμέσως πλην σαφώς η επερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αναρτήσεις της στο Twitter η γερμανίδα πολιτικός παρέθεσε σε τρεις γλώσσες, το ’ρθρο 2 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο ορίζει τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής.

«Η Ένωση θεμελιώνεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες», αναφέρει στις αναρτήσεις της η κ. φον ντερ Λάιεν.«Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη-μέλη σε μία κοινωνία όπου ο πλουραλισμός η μη διάκριση, η ανοχή, η δικαιοσύνη , η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών επικρατούν», προσθέτει.

Η ανάρτηση έγινε retweet από τον έλληνα επίτροπο, που ανέλαβε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, Μαργαρίτη Σχοινά.

Το τελευταίο διήμερο ο τίτλος του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου προκάλεσε την ενόχληση πολλών ευρωβουλευτών και του νυν προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αιχμή της κριτικής είναι ότι η ονομασία του χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει την μεταναστευτική πολιτική, δίνει την εντύπωση πως ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται από όσους έρχονται ζητώντας προστασία.

Ο διορισμός του κ. Σχοινά θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, και συνεπώς τυχόν αντιδράσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» στην κ. φον ντερ Λάιεν πριν καν αρχίσει η θητεία της, στις αρχές Νοεμβρίου.

Την διαφωνία του με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μία σπάνια επικριτική παρέμβαση σε βάρος της κ. φον ντερ Λάιεν.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι αντίθετος στην μετανάστευση. Η αποδοχή αυτών που έρχονται από μακριά είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Euronews.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τίτλου. Διευκρίνισε πως γνωρίζει καλά τον κ. Σχοινά, που ήταν εκπρόσωπός του επί χρόνια, και ξέρει ότι ο προβληματικός τίτλος που του δόθηκε δεν αντανακλά τις αξίες του.
Πηγή: skai.gr