Απαισιόδοξοι οι Τούρκοι

Μία πλειοψηφία Τούρκων πιστεύει ότι η χώρα τους οδεύει προς λάθος κατεύθυνση,αλλά διατηρεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία

Στην δημοσκόπηση του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου(IRI), που εδρεύει στις ΗΠΑ, παρατηρείται ότι το κυρίαρχο θέμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιουλίου θα είναι η ανεργία, με την οικονομία και την τρομοκρατία να ακολουθούν.

Σχεδόν οι μισοί απ' αυτούς που απάντησαν στις ερωτήσεις ανέφεραν ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία έχει βελτιωθεί τα πέντε τελευταία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το κεντροδεξιό κόμμα ΑΚ, ενώ ένα ποσοστό 37% εκτιμάει ότι έχει επιδεινωθεί.

Από την έρευνα, που έγινε μεταξύ 1.507 ανθρώπων από τις 31 Μαίου μέχρι τις 7 Ιουνίου, προκύπτει ότι οι Τούρκοι είναι συντηρητικοί, εθνικιστές και θρησκευόμενοι, αλλά ταυτόχρονα βαθειά διαιρεμένοι εξαιτίας μίας πρόσφατης κρίσης που έχει φέρει αντιμέτωπες την ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση με την ελίτ του κοσμικού καθεστώτος της Τουρκίας που περιλαμβάνει τους στρατηγούς και τους κορυφαίους δικαστές.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 41% υποστηρίζει την ανακοίνωση του στρατού της 27ης Απριλίου την ημέρα που το κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει ένα πρώην ισλαμιστή ως πρόεδρο της δημοκρατίας   καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση του κοσμικού καθεστώτος της Τουρκίας, με ένα ποσοστό 36% να δηλώνει αντίθετο.

Περισσότερο διαιρεμένοι φάνηκε να είναι οι ερωτηθέντες σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εμπόδισε την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στο αξίωμα του προέδρου, με ένα ποσοστό 42% να την κρίνει δίκαιη και ένα ποσοστό 43% άδικη για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο στρατός παραμένει ο θεσμός που εμπιστεύονται περισσότεροι οι Τούρκοι, πολύ μπροστά από την κυβέρνηση, ενώ μία μεγάλη πλειοψηφία τους πιστεύει ότι η θρησκεία ανήκει στην σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και μόνον ένας μικρός αριθμός από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι υποστηρίζει τον ισλαμικό νόμο(Σαρία). Όμως οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν τους ενοχλεί να φορούν οι γυναίκες μουσουλμανικές μαντίλες στην εργασία τους.

Η έρευνα του IRI έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις στα σπίτια των ερωτηθέντων.
Πηγή: skai.gr