Κλείσιμο

Απαισιοδοξία για ειρήνη στη Μ. Ανατολή

Μόλις το 31% των Παλαιστινίων πιστεύει πως είναι πιθανό να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ το 42% των Ισραηλινών θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τον μετριοπαθή παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δημοσκόπησης που διεξήχθη από τις 12 ως τις 20 Ιουνίου και δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Μόνο το 1/4 των Ισραηλινών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με συνομιλίες μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της Χαμάς.

Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι επιθυμούν αλλαγές στη μορφή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Συγκεκριμένα, το 41% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη διάλυσή της, 26% θέλουν να αντικατασταθεί από μια διεθνή εποπτεία. Το 49% των Παλαιστινίων απορρίπτουν την ιδέα της διάλυσής της.

Επίσης 42% των Παλαιστινίων τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μια συνομοσπονδίας με την Ιορδανία, ιδέα που απέρριψαν ο ιορδανός μονάρχης και ο αιγύπτιος πρόεδρος, τουλάχιστον μέχρι να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Τέλος, το 89% των Ισραηλινών και το 76% των Παλαιστινίων θεωρούν πως οι ένοπλες συγκρούσεις θα συνεχιστούν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Χάρι Τρούμαν σε συνεργασία με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας στη Ραμάλα.
Πηγή: skai.gr