Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού

Η γαλλική Αστυνομία απαγόρευσε τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στην «καρδιά» του Παρισιού το προσεχές Σάββατο, υπό την σκιά των βίαιων επεισοδίων που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η απαγόρευση καλύπτει την λεωφόρο των Ηλύσιων Πεδίων, την Αψίδα του Θριάμβου, το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ και το κτήριο της Βουλής. Σε άλλες περιοχές οι πορείες επιτρέπονται κανονικά, όμως οι Αρχές προειδοποιούν ότι θα παρέμβουν άμεσα εάν διαπιστωθούν ταραχές.

Τυχόν παραβάτες θα τιμωρηθούν με αυστηρά πρόστιμα.

Απαγορεύεται επίσης αυστηρά, με βάση το καινούργιο νομικό πλαίσιο για τις κινητοποιήσεις, η χρήση αντικειμένων που κρύβουν εσκεμμένα το πρόσωπο ενός διαδηλωτή, πυροτεχνήματα και εύφλεκτα υλικά.

Απαγορεύσεις θα τεθούν σε ισχύ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια, όπου την Κυριακή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ.

Το προηγούμενο Σάββατο οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στα Ηλύσια Πεδία κατέληξαν σε σφοδρά επεισόδια. Διαδηλωτές πυρπόλησαν και λεηλάτησαν περισσότερε από 100 επιχειρήσεις.

Η ένταση, 18 εβδομάδες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων και ενώ η δυναμική τους χανόταν, οδήγησε στην καρατόμηση του διοικητή της Αστυνομίας του Παρισιού.
Πηγή: skai.gr