Μπλίνκεν για απαγόρευση αμβλώσεων: Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτή τη δέσμευση

Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν ήδη σε ισχύ την απαγόρευση αυτή που έχει προκαλέσει σάλο.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει "τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία", διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ που προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ "θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο", σημειώνει ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του "θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν" ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας "εκεί όπου διαμένει".

"Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν την δέσμευση", υπογραμμίζει.

Διαδήλωση στις ΗΠΑ

Χθες το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο έθαψε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του "Ρόου εναντίον Γουέιντ" του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν σε ισχύ εντός της χθεσινής ημέρας την απαγόρευση αυτή.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

«Τραγικό λάθος», λέει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε "τραγικό λάθος" και το αποτέλεσμα "εξτρεμιστικής ιδεολογίας" την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση.

"Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο", δηλώνει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ομιλία του στον απόηχο της ιστορικής δικαστικής απόφασης, εκφράζοντας λύπη γι' αυτή τη "θλιβερή ημέρα" για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες "προσωπικές ελευθερίες" καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

"Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης προσπάθειας εδώ και δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του Δικαίου μας" δήλωσε.

"Το Δικαστήριο μας οδηγεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο", δήλωσε.

"Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε ξεκάθαρα ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό που είχε ήδη αναγνωρίσει".

"Οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Φέτος το φθινόπωρο θα πρέπει να εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους οι οποίοι θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει, στον ομοσπονδιακό νόμο για άλλη μια φορά".

"Έχω προειδοποιήσει για το πώς αυτή η απόφαση διακυβεύει το ευρύτερο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα για όλους... Το δικαίωμα να λαμβάνετε τις καλύτερες αποφάσεις για την υγεία σας. Το δικαίωμα στον έλεγχο των γεννήσεων, ένα παντρεμένο ζευγάρι στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαρας του".

Οι εννέα δικαστές του Τραμπ

Το Δικαστήριο των εννέα δικαστών, που φέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτύπωμα της αμερικανικής θρησκευτικής δεξιάς μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, "γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω" επικαλούμενο παλιές νομολογίες, δήλωσε με αποδοκιμασία ο Μπάιντεν μιλώντας από τη μεγάλη αίθουσα στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Γυναίκες που έχουν θέσεις κλειδιά στον Λευκό Οίκο συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τις δηλώσεις του προέδρου, ενώ μια βαριά σιωπή και σκυθρωπά πρόσωπα βάραιναν το περιβάλλον.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει "καθετί που περνά από το χέρι του" μέσω διαταγμάτων και ρυθμιστικών αποφάσεων, για να δοκιμάσει παρά ταύτα να προστατέψει την πρόσβαση στην εθελούσια διακοπή της κύησης, η οποία στο εξής απειλείται στις μισές αμερικανικές Πολιτείες.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε κυρίως να προστατέψει το δικαίωμα των Αμερικανίδων να ταξιδεύουν σε μια Πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμένει νόμιμη, όπως και την πρόσβαση στη χορήγηση χαπιών που τερματίζουν την κύηση, στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι περιορισμένα και ότι μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα από το οποίο επωφελούνται όλες οι Αμερικανίδες από το 1973, με την ψήφιση ομοσπονδιακού νόμου που θα συντρίψει τις αποφάσεις των Πολιτειών, κυρίως αυτών που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους.

Ο 79χρονος πρόεδρος, πιστός καθολικός, που υποστηρίζει θερμά το δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης που εκδόθηκε σήμερα σε άλλα κεκτημένα, όπως η αντισύλληψη και ο γάμος για όλους.

Στο στόχαστρο τώρα τα χάπια άμβλωσης

Απολαμβάνοντας τη νίκη τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι πολέμιοι της άμβλωσης δηλώνουν πλέον αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιστορική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι το κίνημά τους μπαίνει σε μια νέα φάση, αυτή τη φορά σε τοπικό επίπεδο.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε τη νομολογία «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, η κάθε Πολιτεία είναι ελεύθερη να επιλέξει εάν θα νομιμοποιήσει ή θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Για κάποιους ακτιβιστές όμως ο τελικός σκοπός είναι να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να δοθούν στα έμβρυα τα ίδια δικαιώματα με τα «ανθρώπινα πρόσωπα» - κάτι που θα καταστούσε την άμβλωση ανθρωποκτονία.

«Αρχίζει ένα ολοκαίνουριο κίνημα υπέρ της ζωής», είπε η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ, η πρόεδρος της ομάδας «Λίστα Σούζαν Μπ. Άντονι». «Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επίθεση για να υπερασπιστούμε τη ζωή σε όλα τα νομοθετικά σώματα, σε κάθε Πολιτεία και στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η ομάδα «Πορεία για τη Ζωή» που σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «μολονότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον σωστό δρόμο, η ανατροπή της Ρόου δεν βάζει τέλος στις αμβλώσεις».

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς έχει ήδη γίνει. Σχεδόν οι μισές Πολιτείες θα απαγορεύσουν ή θα περιορίσουν δραστικά την πρόσβαση στις αμβλώσεις – ορισμένοι νόμοι μάλιστα τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Άλλες Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, υπόσχονται ότι θα διαφυλάξουν αυτό το δικαίωμα.

Για τους ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, όπως και για τους αντιπάλους του, η επόμενη μάχη θα δοθεί στα δικαστήρια ή στις τοπικές εκλογές. Η «Πορεία για τη Ζωή» έστειλε μάλιστα αμέσως ένα e-mail ζητώντας χορηγίες για να στηρίξει τις προσπάθειές της σε τοπικό επίπεδο. «Το να λέμε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι θα ήταν ευφημισμός, όμως η δουλειά μας δεν σταματάει εδώ», σχολίασαν τα μέλη της ομάδας.

Η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ εξήγησε ότι η δική της ομάδα θα επικεντρωθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας. «Η σημερινή απόφαση εντείνει το διακύβευμα», σχολίασε.

Το κίνημα θα ήθελε από το Κογκρέσο ή από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, με το σκεπτικό ότι το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος και έχει τα ίδια δικαιώματα. «Στην ιστορία, πολλές ομάδες στερήθηκαν άδικα τον χαρακτηρισμό του ανθρώπου από την κοινωνία και από τον νόμο. Η άμβλωση δεν διαφέρει», ανέφερε η «Πορεία για τη Ζωή».

«Θέλουμε την κατάργηση της άμβλωσης. Το ζήτημα δεν θα επιλυθεί ποτέ μέχρις ότου το Ανώτατο Δικαστήριο να καταργήσει αυτή τη μάστιγα», σχολίασε η ομάδα «Ενωμένοι Αμερικανοί για τη Ζωή».

Ένα άλλο πεδίο μάχης είναι τα χάπια άμβλωσης – στις ΗΠΑ, οι μισές από τις γυναίκες που τερματίζουν την κύηση δεν μπαίνουν στο χειρουργείο αλλά απλώς παίρνουν χάπια. Είναι πολύ εύκολο να τα αγοράσει κανείς μέσω του διαδικτύου και επομένως να παρακάμψει τις απαγορεύσεις, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχές των Πολιτειών. Πρόσφατα, το Κεντάκι και η Νότια Ντακότα απαγόρευσαν την αποστολή χαπιών άμβλωσης μέσω του ταχυδρομείου.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ