Ανυπόγραφο έστειλε το αίτημα για παράταση του Brexit ο Τζόνσον

Του Θανάση Γκαβού

Τη θέση ότι «μια επιπλέον παράταση (της διαδικασίας του Brexit) θα έπληττε τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των εταίρων μας στην ΕΕ, καθώς και τη μεταξύ μας σχέση» διατυπώνει ο Μπόρις Τζόνσον στην πολιτικού περιεχομένου επιστολή που έστειλε στον Ντόναλντ Τουσκ.

Η επιστολή αυτή συνοδεύει την επιστολή με το αίτημα για νέα αναβολή στο Brexit που υποχρεώθηκε από τη Βουλή να στείλει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζόνσον δηλώνει στη συνοδευτική επιστολή αισιόδοξος ότι η διαδικασία επικύρωσης της νέας συμφωνίας του Brexit και της υπερψήφισης του εφαρμοστικού νόμου μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου από τη βρετανική πλευρά. Ζητά δε την έγκαιρη επικύρωση της συμφωνίας και από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Δηλώνει επίσης τη διαθεσιμότητά του για μια πιθανή νέα σύνοδο κορυφής, ώστε να απαντήσει προσωπικά σε πιθανά ερωτήματα των Ευρωπαίων ηγετών επί των σχεδίων της βρετανικής κυβέρνησης για τη διαδικασία επικύρωσης.

Η κύρια επιστολή, με το αίτημα για αναβολή, σημειώνει ότι αν οι δύο πλευρές επικυρώσουν τη συμφωνία του Brexit νωρίτερα από το τέλος του Ιανουαρίου 2020, που είναι η προτεινόμενη νέα ημερομηνία του Brexit, τότε η νέα παράταση θα μπορούσε να τερματιστεί πρόωρα.

Ωστόσο, σε ένδειξη της διαφωνίας του με την οποιαδήποτε νέα παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, ο κ. Τζόνσον δεν έχει βάλει την υπογραφή του στην επιστολή, η οποία δεν είναι παρά φωτοτυπία του κειμένου που περιλαμβανόταν στο σχετικό νόμο περί υποβολής του αιτήματος αναβολής που είχε προωθήσει η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, με επιστολή του προς τους βουλευτές και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ο κ. Τζόνσον εξέφραζε τη «μεγάλη λύπη» του για την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσει υπέρ μιας νέας καθυστέρησης του Brexit στηρίζοντας την τροπολογία Λέτουϊν.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι βουλευτές είχαν υπερψηφίσει την εν λόγω τροπολογία επί της πρότασης της κυβέρνησης για επικύρωση της νέας συμφωνίας του Brexit με πλειοψηφία 16 ψήφων. Η τροπολογία Λέτουϊν ορίζει ότι οι βουλευτές επιφυλάσσονται για την έγκριση της συμφωνίας αφού πρώτα περάσει ο εφαρμοστικός νόμος του Brexit.

Αποτέλεσμα αυτής της νέας καθυστέρησης στην έγκριση μιας συμφωνίας του Brexit ήταν να ενεργοποιηθεί ο νόμος που υποχρέωνε τον πρωθυπουργό να ζητήσει εντός του Σαββάτου από την ΕΕ νέα τρίμηνη παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit ξανά τη Δευτέρα, αν και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου είπε ότι θα αποφασίσει την ίδια μέρα αν θα επιτρέψει επανάληψη της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση θα φέρει επίσης στη Βουλή μάλλον την Τρίτη το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμοστικές διατάξεις που χρειάζονται για την υλοποίηση του Brexit.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να αξιοποιήσει τη συγκυρία για την υποβολή διαφόρων τροπολογιών, όπως ενδεχομένως για τη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος.