Άντονι Μπλίνκεν: Ποιός είναι ο επόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Η θέση του για τα ελληνοτουρκικά

Ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Άντονι Μπλίνκεν θα ηγηθεί της αμερικανικής διπλωματίας, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν από το 2009 και για 4 χρόνια, καθώς ο Μπλίνκεν συμβούλευε σε θέματα εθνικής ασφάλειας τον Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο 58χρονος, εβραϊκής καταγωγής, Άντονι Μπλίνκεν, διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα επί 2 χρόνια, ενώ θήτευσε και δίπλα στον Τζον Κέρι ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν – όπως άλλωστε και ο Τζο Μπάιντεν, γνωρίζει καλά τα ελληνοτουρκικά θέματα και δεν έκρυψε ποτέ πως στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να μην απομακρυνθεί η Τουρκία από τη Δύση.

Ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαχειριστούν τη νέα επιθετική πολιτική της Τουρκίας με τελείως διαφορετική οπτική γωνία από αυτή που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από περίπου 1 μήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις τουρκικές βλέψεις στην Κύπρο.

«Λυπούμαστε για τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν και τουρκοκύπριου ηγέτη, Τατάρ, για λύση δύο κρατών, στην Κύπρο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει από καιρό εκφράσει την υποστήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που εξασφαλίζει ειρήνη και ευημερία, για όλους τους Κύπριους», ανέφερε στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε καταγγείλει και την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Πηγή: skai.gr