Κλείσιμο

Αντιπαράθεση Τσένεϊ - Δημοκρατικών

Ο αμερικανικός λαός δεν θα υποστηρίξει μια "πολιτική αποχώρησης " από το Ιράκ τόνισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι μιλώντας σε αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Αντερσον , στο νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό.

"Δεν έχουμε να κάνουμε με εχθρούς που υα ανακτήσουν κάποια μέρα τη λογική" τόνισε ο Τσέινι και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον " θα επιδείξει ευλυγισία,θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να προσαρμοστεί στις συνθήκες στο έδαφος, θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για να εκπληρώσει την αποστολή της στο Ιράκ".

"Ο αμερικανικός λαός δεν θέλει και δεν θα υποστηρίξει μια πολιτική αποχώρησης από το Ιράκ" υποστήριξε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Οι δηλώσεις Τσέινι έγιναν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για τη μείωση των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ τους επόμενους μήνες κατά 1600 άνδρες.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος ερμήνευσε την κίνηση αυτή του Μπλερ ως αποτέλεσμα της "βελτίωσης των πραγμάτων στο Ιράκ σε ορισμένους τομείς".

Μετά τη σύντομη παραμονή του στο Γκουάμ,ο Τσέινι θα μεταβεί στην Αυστραλία για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ.

Την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών προκάλεσε το σχόλιο του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι ο οποίος τους κατηγόρησε ότι με την αντίθεση των βουλευτών τους στην ανάπτυξη νέων στρατευμάτων στο Ιράκ, "επικυρώνουν την στρατηγική της Αλ- Κάϊντα και βλάπτουν την ευρύτερη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

"Νομίζω ότι αν κάναμε ότι προτείνουν η πρόεδρος Πελόζι και ο βουλευτής Μούρθα, θα επικυρώναμε τη στρατηγική της Αλ- Κάιντα η οποία έχει ως στόχο να διχάσει τον αμερικανικό λαό", είπε ο κ.ΤσέΪνι σε δηλώσεις του στο ABC από το Τόκιο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στον Ειρηνικό και την Αυστραλία.

"Είναι η ακριβώς λάθος πορεία να ακολουθήσουμε, μία λάθος πορεία για την χώρα", είπε ο κ.ΤσέΪνι, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε "σημάδι προόδου" το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ.

"Ο αντιπρόεδρος συνεχίζει να αμφισβητεί τον πατριωτισμό όσων στη βουλή καταπολεμούν την λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ, αλλά η τελευταία του επίθεση είναι κατώτερη του αξιώματος του, ειδικά σε περίοδο πολέμου", είπε η κ.Πελόζι, η οποία εξέφρασε την ελπίδα της ότι "ο πρόεδρος Μπους θα αποκηρύξει τις δηλώσεις και θα πάρει αποστάσεις από τα σχόλια του αντιπροέδρου του".

Ο Λευκός Οίκος ανάντησε ότι ο κ.ΤσέΪνι εκφράζει τις απόψεις του σε σχέση με την πρόταση των Δημοκρατικών για αποχώρηση από το Ιράκ. "Δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός, αμφισβητεί τη στρατηγική που πιστεύει ότι είναι επιβλαβής για την εθνική ασφάλεια", είπε ο εκπρόσωπος του λευκού Οίκου Τόνι Φράτο.

Οι μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι αντίθετη στην αποστολή νέων στρατευμάτων στο Ιράκ, όπου ήδη βρίσκονται 139.000 αμερικανοί στρατιώτες ενώ ο πρόεδρος Μπους έχει αποφασίσει την αποστολή επιπλέον δύναμης 21.000 παρά το αντίθετο, πλην συμβολικού χαρακτήρα, ψήφισμα που ενέκρινε η βουλή των αντιπροσώπων. Μέχρι στιγμής 3.148 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ τα τέσσερα τελευταία χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ράιντ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή στρατιωτική λύση στο Ιράκ κάνοντας λόγο για "ανυπόφορο βάρος ενός εμφυλίου πολέμου" που σηκώνουν οι ΗΠΑ και κατηγορώντας τον πρόεδρο Μπους ότι με την πολιτική του απομόνωσε την χώρα στο Ιράκ και την έκανε λιγότερη ασφαλή στο εσωτερικό.

Ο κ.Μούρθα σχεδιάζει μέσα στον επόμενο μήνα να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θέτουν όρους σε νέα κονδύλια για πολεμική υποστήριξη που θα μπλοκάρουν αποτελεσματικά την αύξηση των δυνάμεων.

Μετά τη Βρετανία, και η Δανία ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα αποσύρει από το Ιράκ τα στρατεύματα εδάφους, τα οποία θα αντικαταστήσει με μία μικρή μονάδα τεσσάρων ελικοπτέρων.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr