Αντιπαράθεση ΕΕ - Βερολίνου για τα κλειστά γερμανικά σύνορα λόγω μεταλλάξεων του COVID

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Βερολίνου για τα κλειστά γερμανικά σύνορα λόγω των μεταλλάξεων του COVID-19. Οι έλεγχοι στις συνοριακές διαβάσεις της Γερμανίας προς την Τσεχία και το αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου θα παραταθούν έως τις 3 Μαρτίου ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών «οι απαγορεύσεις και οι κανόνες εισόδου οι οποίοι ισχύουν από τις 14 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν αμετάβλητες».

Αρκετοί από τους κανονισμούς είναι δυσανάλογα αυστηροί ή αβάσιμοι, σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Γερμανό πρέσβη στις Βρυξέλλες Μάικλ Κλάους. «Πιστεύουμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας, δηλαδή η προστασία της δημόσιας υγείας σε μια πανδημία, θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα», τονίζει η Κομισιόν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε κηρύξει την Τσεχία, τη Σλοβακία και μεγάλα τμήματα του Τιρόλου της Αυστρίας «περιοχές εξάπλωσης μεταλλάξεων του κορωνοϊού». Από αυτές τις χώρες, επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο Γερμανοί πολίτες και αλλοδαποί με κατοικία και άδεια παραμονής στη Γερμανία. Υπάρχουν εξαιρέσεις για οδηγούς φορτηγών και συστηματικά μετακινούμενους διασυνοριακά εργαζόμενους. Όλοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ που δεν υπερβαίνει χρονικά τις 48 ώρες. Οι κανόνες αυτοί αρχικά θα ίσχυαν για δέκα ημέρες.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διεξάγει συστηματικούς ελέγχους ανά τακτά διαστήματα σε διάφορα σημεία των συνόρων για να διαπιστώσει τη συμμόρφωση των ταξιδιωτών με τους αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου στην Γερμανία. «Ο αριθμός των ατόμων που απαγορεύεται να διέλθει τα σύνορα έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή οι ταξιδιώτες συμμορφώνονται όλο και περισσότερο με τους κανόνες λόγω των ελέγχων», ανακοίνωσε το αρχηγείο της αστυνομίας στο Πότσδαμ.

Αδυνατεί  πάντως να κατανοήσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ελέγχους στα σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία λόγω των μεταλλάξεων στις χώρες αυτές ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι συνοριακοί έλεγχοι είναι δυσανάλογοι ή αβάσιμοι», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στις αυριανές εκδόσεις των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Έχουμε διαμορφώσει τους περιορισμούς έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατοί με την οικονομία και συμφωνήσαμε με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών εξαιρέσεις από τους περιορισμούς εισόδου για συστημικά σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς. Οι συνοριακοί έλεγχοι προς την Τσεχία και την Αυστρία θα πρέπει να παραταθούν για όσο χρονικό διάστημα απαιτεί η τρέχουσα πανδημική κατάσταση ενόψει των εξαιρετικά επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Οι αυστηροί περιορισμοί εισόδου έχουν νόημα μόνο εάν ελέγχουμε συνεχώς τη συμμόρφωση σε αυτούς», πρόσθεσε ο Χέρμαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας υπενθύμισε επίσης ότι «Υπάρχουν περιοχές στην Τσεχία με συχνότητα άνω των 1.000 κρουσμάτων την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους. Είναι σωστό και νόμιμο να θέλεις να προστατευτείς από αυτό», τόνισε.

«Από την έναρξη των συνοριακών ελέγχων στις 14 Φεβρουαρίου, η ομοσπονδιακή και η συνοριακή Αστυνομία της Βαυαρίας έχουν ελέγξει συνολικά περισσότερα από 151.000 άτομα. Σε περίπου 14.000 ανθρώπους δεν επετράπη η διέλευση από τα βαυαρικά χερσαία σύνορα και περιστασιακά από τα αεροδρόμια. Όλοι θα μπορούσαν να έχουν μεταδώσει την εξαιρετικά μεταδοτική (βρετανική) μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βαυαρία», κατέληξε ο Χέρμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ