Αντίδραση εντός της ημέρας από Τζόνσον στα συμπεράσματα των 27 της ΕΕ για το Brexit

Αντίδραση εντός της ημέρας από Τζόνσον στα συμπεράσματα των 27 της ΕΕ για το Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Δήλωση αντίδρασης στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit αναμένεται εντός της ημέρας από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Λονδίνου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής σερ Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε μέσω Twitter το βράδυ της Πέμπτης «απογοητευμένος» από τα συμπεράσματα της συνόδου και «έκπληκτος» από την επιλογή των ηγετών να παραλείψουν από την κοινή δήλωση την αναφορά σε «εντατικές» συνομιλίες προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά από τις χθεσινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάντως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους για την ανεπαρκή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την εποχή μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να επιταχυνθεί η προεργασία επί της ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό του 'no deal'.

Ο σερ Ντέιβιντ δήλωσε επίσης «έκπληκτος» από το συμπέρασμα των Ευρωπαίων ηγετών πως για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν από τη βρετανική πλευρά. «Είναι μία ασυνήθιστη προσέγγιση στη διενέργεια μιας διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο Βρετανός διαπραγματευτής.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε προ εβδομάδων εγείρει την πιθανότητα αποχώρησης του Λονδίνου από τις διαπραγματεύσεις αν δεν είχε προκύψει απτή πιθανότητα συμφωνίας έως το υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί μεν σε μία αυστηρή δήλωση, αλλά δε θα ανακοινώσει την απόσυρση της βρετανικής πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών.

Τα βασικά εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας εξακολουθούν να είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, το θέμα της εξασφάλισης ενός πεδίου ισότιμου ανταγωνισμού από το 2021 και μετά με έμφαση στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων τομέων της οικονομίας και το συνδεόμενο θέμα του πώς θα διασφαλίζεται η εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση.