Κλείσιμο

Αντιδράσεις στη Βρετανία μετά από το διάγγελμα της πρωθυπουργού Μέι

Συνεχίζονται στη Βρετανία οι αντιδράσεις για το διάγγελμα της πρωθυπουργού Μέι το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο έχει εκληφθεί ως προσπάθεια επίρριψης της πλήρους ευθύνης για το αδιέξοδο του Brexit στο κοινοβούλιο ενόψει της νέας ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Brexit την άλλη εβδομάδα.

Ο Remainer βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Σαμ Τζίμα χαρακτήρισε την επίθεση της πρωθυπουργού στους βουλευτές «τοξική», ενώ ο συνάδελφός του Φίλιπ Λι σχολίασε ότι η τοποθέτηση της Τερέζα Μέι ήταν «εντελώς απαράδεκτη».

Ο Brexiteer Συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Φρανσουά είπε ότι ήταν ένα «λιγάκι παράξενο» διάγγελμα, σχολιάζοντας ότι «όταν προσπαθείς να πείσεις πολλούς βουλευτές να στηρίξουν μία πρόταση, δεν το κάνεις προσβάλλοντάς τους».

Ο Εργατικός βουλευτής Γουές Στρίτινγκ έγραψε στο Twitter ότι απαξιώνοντας τους βουλευτές σε μία περίοδο έντασης, κατά την οποία αρκετοί βουλευτές έχουν λάβει προειδοποιήσεις ακόμα και για δολοφονικές απόπειρες εναντίον τους, η κα Μέι θα φέρει μερίδιο ευθύνης εάν κάτι συμβεί σε κάποιο μέλος του κοινοβουλίου.

Η επίσης Εργατική Λίζα Νάντι, που αμφιταλαντευόταν ως προς το κατά πόσο θα στήριζε σε μια τρίτη ψηφοφορία τη συμφωνία του Brexit, δήλωσε ότι κατέληξε αφού άκουσε την «επαίσχυντη» δήλωση της πρωθυπουργού.

Η βουλευτής Άννα Σούμπρι, που πρόσφατα αποχώρησε από το Συντηρητικό Κόμμα για να ενταχθεί στην Ομάδα Ανεξαρτήτων, σχολίασε ότι το διάγγελμα ήταν «η πιο ανειλικρινής και διχαστική δήλωση που έχει κάνει ποτέ πρωθυπουργός» της χώρας.

Υπερασπιζόμενος την πρωθυπουργό με εμφανίσεις του σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είπε ότι η κα Μέι εξέφραζε τον εκνευρισμό που αισθάνονται οι πολίτες λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κα Μέι ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι σε ένα κοινοβούλιο στο οποίο η κυβέρνηση δεν είναι αυτοδύναμη, οι βουλευτές έχουν πρόσθετες ευθύνες για τη διεκπεραίωση του κυβερνητικού έργου.

Το διάγγελμα της πρωθυπουργού προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και από το βρετανικό Τύπο.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την επίθεση της πρωθυπουργού κατά των βουλευτών, την ώρα που χρειάζεται τη στήριξή τους, οι πολιτικοί σχολιαστές της χώρας έχουν προβεί σε διάφορες εκτιμήσεις.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως η κα Μέι επιχειρεί να κερδίσει τους πολίτες ώστε να ασκήσουν πίεση επί των βουλευτών τους για να στηρίξουν τη συμφωνία του Brexit στην επόμενη ψηφοφορία, πιθανότατα την προσεχή Τρίτη.

Άλλοι, σε συνδυασμό με τη φράση της πρωθυπουργού ότι δε θα δεχθεί παράταση του Brexit πέρα από την 30ή Ιουνίου, ανίχνευσαν υπαινιγμό πιθανής παραίτησης.

Μία άλλη γραμμή ανάλυσης είναι ότι η κα Μέι, διαβλέποντας πιθανή τρίτη καταψήφιση της συμφωνίας του Brexit, άρχισε να προλειαίνει το έδαφος για πρόωρες εκλογές και διάλυση του «ομφαλοσκοπούντος» κατά τη δική της έκφραση κοινοβουλίου.

Σε επίπεδο πολιτών εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του αριθμού υπογραφών σε ηλεκτρονικό αίτημα στη σελίδα της κυβέρνησης περί ανάκλησης του Άρθρου 50 και παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Το αίτημα, το οποίο είχε αναρτηθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από Βρετανίδα παντρεμένη με Κύπριο, συγκέντρωσε πάνω από 600.000 υπογραφές σε διάστημα λίγων ωρών. Το πρωί της Πέμπτης η ιστοσελίδα με τα αιτήματα πολιτών προς την κυβέρνηση σταμάτησε να λειτουργεί λόγω τεχνικού προβλήματος.

Εντείνεται παράλληλα το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην πορεία στο κέντρο του Λονδίνου το μεσημέρι του Σαββάτου, την οποία διοργανώνουν σχήματα πολιτών με αίτημα τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Πηγή: Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός