Κλείσιμο

Αντιδράσεις για το Κόσοβο

Ραγδαίες οι διπλωματικές εξελίξεις μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και επισήμως το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, με την Κοντολίζα Ράις να επιβεβαιώνει τηλεφωνικώς στον Μπόρις Τάντιτς τη φιλία της χώρας της προς τη Σερβία.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν από τις Βρυξέλλες, ότι η αναγνώριση ή όχι της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους.
Το Κόσοβο αναγνώρισε και η Τουρκία.

src=/upload_files/Image/Grafika
• • Έντονα αντέδρασε η Σερβία. Το κοινοβούλιο της χώρας ακύρωσε ομόφωνα αργά το βράδυ της Δευτέρας, τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ανακοινώνοντας ότι παραβιάζει την ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας.

Επιπλέον, ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις της σε επόμενο στάδιο, αφού εξετάσει σε βάθος όλες τις εξελίξεις. Σημείωσε πως η ενεργός παρουσία της Εευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, είναι απαραίτητη.

Την ίδια ώρα, ο Καναδάς εκτιμά την κατάσταση, η Ρουμανία δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία, ενώ το Μαυροβούνιο θα λάβει τις αποφάσεις του όταν κρίνει ότι δεν απειλείται η ασφάλεια του.

Ρωσία και Κίνα τέλος επιμένουν να ακυρωθεί η διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Πηγή: skai.gr