Κλείσιμο

Αντιδράσεις για την ανεξαρτησία

Για κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Κοσόβου και για άνοιγμα ενός άλλου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, με αφορμή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Όπως σημείωσε, από εδώ και στο εξής το Κόσοβο θα επιταχύνει την ενταξιακή του διαδικασία στις ευρωατλαντικές δομές, με τη στήριξη των διεθνών του συμμάχων, που όπως τόνισε, βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα.

Στόχος μας είναι το Κόσοβο και άλλες χώρες της περιοχής να βρεθούν στο απόγειο αυτών των ενταξιακών διαδικασιών πολύ σύντομα, πρόσθεσε ο κ. Σεϊντίου και κάλεσε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου χαιρέτησε η Αλβανία, κάνοντας λόγο για αναγέννηση. Η 17η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της αναγέννησης του Κοσόβου έπειτα από τόσες θυσίες όλων αυτών που πολέμησαν για να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του έθνους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλί Μπερίσα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πρόσθεσε ότι στο εξής τα Βαλκάνια θα είναι μία περιοχή πιο ελεύθερη, πιο σταθερή και πιο δίκαιη και κατέληξε λέγοντας ότι ξεκινά μία εποχή που θα βάλει τέλος στις εχθρότητες και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας.

Ακύρωση. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δώσει εντολή στον απεσταλμένο του στο Κόσοβο να ακυρώσει την πράξη ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Σε διάγγελμά του ο Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να ακυρώσει την παράνομα και αυθαίρετα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ ο  πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έκανε λόγο για ψευδοκράτος, εξαπολύοντας  σφοδρή επίθεση κατά του των ΗΠΑ και του προέδρου Μπους για την υποστήριξή του στην πορεία των Κοσσοβάρων προς την ανεξαρτησία.

Λίγες ώρες μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, έκρηξη, πιθανότητα χειροβομβίδας, σημειώθηκε στο βόρειο Κόσοβο, ενώ στο Βελιγράδι οργισμένοι διαδηλωτές λιθοβόλησαν το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.
Πηγή: skai.gr