Κλείσιμο

Αντιδρά η Τουρκία στην απόσυρση βιβλίου λόγω Κεμάλ στην Κύπρο – Τι απαντά η Λευκωσία

«Ασέβεια προς τον Ατατούρκ» χαρακτήρισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι την απόφαση του κυπριακού υπουργείου Παιδείας να αποσύρει προσωρινά σχολικό βιβλίο Αγγλικών το οποίο εκθείαζε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Αυτή η ασέβεια προς τον Ατατούρκ και το έθνος μας, είναι δείγμα των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη, της απέχθειάς τους απέναντι στην Τουρκία. Είναι μια ένδειξη, του ότι θεωρούν την Κύπρο νησί των Ελλήνων», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Προδρόμου: Πρώτα σεβασμός στη μνήμη των λαών

Στον Οκτάι απάντησε ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, δηλώνοντας στο SigmaLive πως ο αμοιβαίος σεβασμός είναι προϋπόθεση για σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.

«Θα θέλαμε να σεβαστούμε την Τουρκία, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να σέβεται τα δικαιώματα των λαών και το δίκαιο. Εδώ στην Κύπρο, στα εδάφη που καταπατά η Τουρκία, πρέπει να πάψει να σφετερίζεται τα σπίτια, τα χωριά και τις πόλεις μας. Θα πρέπει να σεβαστεί τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων», τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε τα εξής:  «Πριν μιλήσουμε για σεβασμό απέναντι σε συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα, θα πρέπει να μιλήσουμε για σεβασμό προς τους λαούς και τα δικαιώματα τους. Να μιλήσουμε για τη μνήμη του αρμενικού λαού, των Ποντίων, των Ασσυρίων και τη γενοκτονία που τους επιφύλαξε η Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα».

Η επίμαχη αναφορά και η απόφαση για απόσυρση του βιβλίου

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε προσωρινή απόσυρση του σχολικού βιβλίου Αγγλικών Οxford Discover Futures Level 3 καθώς στη σελίδα 36 υπάρχει αναφορά στον στρατιωτικό και ηγέτη της Τουρκίας Μουστάφα Κεμάλ Ατατούρκ με τίτλο: «Ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας». Το υπουργείο κάνει λόγο για «άτοπο και απαράδεκτο απόσπασμα». Στην ίδια σελίδα υπήρχαν αναφορές και στους Μεξικανούς καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα που παρουσιάζονται ως «ήρωες του κόσμου της τέχνης».

Στο κείμενο για τον Ατατούρκ σημειώνεται: «Έδειξε ηγετικές ικανότητες από πολύ νεαρή ηλικία, φοίτησε σε στρατιωτική σχολή και τότε μπήκε στον στρατό σαν στρατάρχης.

Όταν η χώρα του πήγε σε πόλεμο, ήταν θαρραλέος στη μάχη αλλά δεν ήταν ποτέ απερίσκεπτος. Όταν βοήθησε στην εγκαθίδρυση της μοντέρνας χώρας της Τουρκίας, ήταν ένας ηθικός ηγέτης, ο οποίος στεκόταν δίπλα στους ανθρώπους. Ήταν ανιδιοτελής στο έργο του για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατίας».

Εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι έλαβαν οδηγία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος όπως αφαιρέσουν (σκίσουν) την επίμαχη σελίδα πριν διανεμηθεί στους μαθητές.

Πηγή: ΣΚΑΪ, SigmaLive