Αντιδρά η καθολική εκκλησία στον ισχυρισμό ότι ο Πάπας έχει ενθαρρύνει τη συγκάλυψη περιπτώσεων σεξο

Έντονα αντιδρά η καθολική εκκλησία στον ισχυρισμό της εκπομπής Πανόραμα του BBC ότι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ` έχει ενθαρρύνει τη συγκάλυψη περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από επισκόπους.
Η εκπομπή εξέταζε έγγραφο του 1962 που φέρεται να συνιστά μυστικότητα στην αντιμετώπιση σχετικών καταγγελιών κατά του Βατικανού. Υπεύθυνος για την έγκριση και υιοθέτηση των προτάσεων του εγγράφου ήταν ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, σημερινός Ποντίφικας.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αρχιεπίσκοπο του Μπέρμινγχαμ, Βίνσεντ Νίκολς. Σε γραπτή δήλωσή του, εκ μέρους των καθολικών επισκόπων Αγγλίας και Ουαλίας, ο σεβασμιότατος χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ «βαθύτατα προκατειλημμένη και αναιτιολόγητη επίθεση κατά του Πάπα», τονίζοντας ότι το BBC θα πρέπει να ντρέπεται για το επίπεδο δημοσιογραφίας του.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η ανάλυση του εγγράφου είναι «άκρως παραπλανητική», καθώς αυτό στην πραγματικότητα αναφέρεται σε περιπτώσεις κατάχρησης της ιερότητας του μυστηρίου της εξομολόγησης.
Το BBC πάντως στηρίζει την εκπομπή του και λέει ότι θα απαντήσει αρμοδίως σε όποια διαμαρτυρία.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το κείμενο, στην πρώτη παράγραφό του ορίζεται ότι αναφέρεται «στο έγκλημα της τέλεσης κολάσιμων πράξεων». Προσδιορίζεται ότι οι πράξεις αυτές έγκεινται στην από την πλευρά του επισκόπου πρόκληση βδελυρών και άσεμνων χειρονομιών ή ενεργειών προς τους πιστούς «πριν ή αμέσως μετά το μυστήριο της εξομολόγησης, είτε στον προβλεπόμενο ειδικό χώρο είτε οπουδήποτε αλλού υπό το πρόσχημα της εξομολόγησης».
Λόγω, ωστόσο, της «απαιτούμενης αυξημένης προσοχής» στη διαχείριση παρόμοιων καταγγελιών, το έγγραφο συνιστά «τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα» και τον περιορισμό όσων εμπλέκονται ή γνωρίζουν την υπόθεση «σε αέναη σιγή».
Θανάσης Γκαβός
Λονδίνο
Πηγή: skai.gr