Ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν: Και η Χεράτ στα χέρια των Ταλιμπάν - «Πήραν τα πάντα» 

Δέος προκαλεί η ραγδαία προέλαση των Ταλιμπάν στη Συρία. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και τη Χεράτ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι Ταλιμπάν "πήραν τα πάντα", πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν "για να αποτρέψουν περισσότερες ζημιές μέσα στην πόλη" και αποσύρθηκαν σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Γκουζάρα, μια γειτονική περιοχή.

Η Χεράτ, που βρίσκεται 150 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πολιορκείτο ήδη, με σφοδρές μάχες να μαίνονται στα περίχωρά της.

Οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν όλης της υπόλοιπης επαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ Καλά, του συνοριακού περάσματος με το Ιράν, του σημαντικότερου του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η πόλη Γάζνι έπεσε, αλλά δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται. "Ο εχθρός πήρε τον έλεγχο της Γάζνι. Υπάρχουν μάχες και αντίσταση (από τις δυνάμεις ασφαλείας)", δήλωσε ο Μιρουάις Στανικζάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε μήνυμα WhatsApp στα μέσα ενημέρωσης.
 
Ανθρωπιστική κρίση

Οι μάχες σε όλη τη χώρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Τουλάχιστον 183 πολίτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα σε έναν μήνα στη Λασκάρ Γκαχ, την Κανταχάρ, τη Χεράτ (δυτικά) και την Κουντούζ.

Πολλοί άμαχοι συνέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ, που απειλείται με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Προσπαθούν πλέον να επιβιώσουν μέσα στα πάρκα ή σε μεγάλα οικόπεδα της πρωτεύουσας, σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.

Οι διεθνείς δυνάμεις αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την επέμβασή τους για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέστειλε τις επιχειρήσεις αποχώρησης με την άφιξή του στον Λευκό Οίκο για να αναλύσει την κατάσταση και τον Απρίλιο επιβεβαίωσε την πλήρη στρατιωτική απόσυρσης από το Αφγανιστάν.

Η ημερομηνία απόσυρσης μετατέθηκε αρχικά για τις 11 Σεπτεμβρίου, κατόπιν για τις 31 Αυγούστου.
 

Πηγή: skai.gr