«Ανθρωπιστική καταστροφή στα ελληνοτουρκικά σύνορα» δηλώνει ο φερόμενος διάδοχος της Μέρκελ

Για «ανθρωπιστική καταστροφή στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα ελληνικά νησιά» έκανε λόγο ο Φρίντριχ Μερτς, φαβορί για τη διαδοχή της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και φερόμενος ως διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ. Επισήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να σας δεχτούμε εδώ», είναι ακόμα το σαφές μήνυμα που ζητά να σταλεί στους μετανάστες ο Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015, όπου χάθηκε ο έλεγχος. Πρέπει να πούμε με σαφήνεια ότι «δεν έχει κανένα νόημα να έρθετε στην Γερμανία», δήλωσε ο κ. Μερτς και τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, η Γερμανία πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Από την πλευρά του, ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ζητά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. «Είτε εμείς οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με τη συνεργασία και της Τουρκίας, είτε οι πρόσφυγες θα εκτοπιστούν λόγω του κινδύνου και θα έρθουν προς εμάς. Χρειαζόμαστε μια νέα έκδοση της συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν στο ARD και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να δοθεί «πολύ γρήγορα» οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ο τρίτος υποψήφιος για την ηγεσία του CDU και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ κάνει λόγο για μια ταχύτατη στοχευμένη δράση της ΕΕ με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα και προτείνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να επηρεάσει τους Προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας προκειμένου να εξευρεθούν ανθρωπιστικές λύσεις στο ζήτημα του Ιντλίμπ. «Πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι πρόσφυγες ως μέσο πίεσης κατά της Γερμανίας και της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Λάσετ.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ