Ανταπόκριση της Φωνής της Αμερικής

Σε εκτεταμένη ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η \"Φωνή της Αμερικής\" αναφέρεται στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε ένα μεγάλο μέρος των δασών στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θύματα της συμφοράς, επισημαίνοντας ότι αποδείχτηκαν ανεπαρκείς οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των πάρα πολλών (πάνω από 250 το τριήμερο) μετώπων της φωτιάς και υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την αντιμετώπιση της κόλασης πυρός και των συνεπειών της.

Αναλυτικά η ανταπόκριση της \"Φωνής της Αμερικής\" έχει ως εξής:

\"Οι λέξεις όλεθρος, κόλαση, συμφορά, τραγωδία, δεν αρκούν πια για να περιγράψουν την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί εδώ και περισσότερες από τρεις μέρες σ’ όλη τη Ελλάδα, η οποία κατακαίγεται από πυρκαγιές, που με ελάχιστη διαφορά χρόνου φουντώνουν καταστρέφοντας δάση, βουνά, πεδιάδες, καίγοντας ολόκληρα χωριά, σπίτια, καλλιέργειες και για πρώτη φορά στα χρονικά παίρνοντας ανθρώπινες ζωές.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 62 άτομα. Τα θύματα της πύρινης λαίλαπας, κυρίως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, αλλά και πυροσβέστες στην περιοχή της Πελοποννήσου, στην Ηλεία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, την Κορινθία, καθώς και την Εύβοια.

Εκατοντάδες οι τραυματίες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε χωριά με δύσκολη πρόσβαση και περικυκλωμένα από τη φωτιά. Ανεπαρκείς οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των πάρα πολλών μετώπων, πάνω από 250 το τριήμερο, και με αδυναμία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης να επιχειρήσουν ρίψη ύδατος, τόσο λόγω του πυκνού καπνού που έχει καλύψει σ’ όλες τις καιγόμενες περιοχές τον ουρανό, αλλά και των ισχυρών ανέμων που αλλάζουν συχνά κατεύθυνση δημιουργώντας νέα μέτωπα.

Με κομμένη την ανάσα όλοι Έλληνες αλλά και οι ξένοι, μέσω των τηλεοπτικών διεθνών καναλιών, παρακολουθούσαν την προσπάθεια, το απόγευμα της Κυριακής, κατάσβεσης της φωτιάς που κατάκαψε το αιωνόβιο δάσος γύρω από την αρχαία Ολυμπία, έκαψε μερικά σπίτια στο χωριό και απείλησε τόσο τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τα κτίρια της Διεθνούς Ακαδημίας Ολυμπιακών Αγώνων. Ευτυχώς το σύμβολο αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων σώθηκε, με μόνο τη χαμηλή βλάστηση του αρχαίου σταδίου να έχει απανθρακωθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός πολέμου, με συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού κ. Κ Καραμανλή, ο οποίος επισκέφτηκε χθες όλες τις πληγείσες περιοχές, κυρίως της Πελοποννήσου, με τους υπουργούς του. Ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του άφησε υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο με στόχο την Ελλάδα, καθώς βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διαφορές καμένες περιοχές, όπως στο Υμηττό, που απείλησε τις κατοικημένες περιοχές του Χολαργού και του Παπάγου.

Πάρθηκε απόφαση και προκηρύχθηκαν με ποσά από 100.000 ως 1.000.000 ευρώ οι εμπρηστές, ενώ ανακοινώθηκε απ’ όλα τα σχετικά υπουργεία ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται ενισχύσεις, συντάξεις και απαλλαγές για τους πυρόπληκτους του 2007 για τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και έκτακτες αποζημιώσεις για του πυροσβέστες και όσους έλαβαν μέρος στην πυρόσβεση.

Τα κονδύλια θα αποδεσμευτούν άμεσα και με απλή αίτηση και υπεύθυνη δήλωση θα καταβάλλονται στους πληγέντες από τους δήμους οι αποζημιώσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, εξάλλου, άνοιξε λογαριασμό με 5.000.000 Ευρώ για όσους θέλουν να συνεισφέρουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την υποστήριξη των πληγέντων.

Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη εισακούστηκαν και περίπου 31 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έφτασαν από διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ για να βοηθήσουν την πυρόσβεση.

Τη Δευτέρα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Φώλιας, για να επιταχύνει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προβλέπονται για τέτοιες καταστροφές από τα ταμεία της Ένωσης.

Εξάλλου, λήγει σήμερα το βράδυ το τριήμερο πένθος για τους νεκρούς της μεγάλης εθνική καταστροφής που κήρυξε για τη χώρα το Σάββατο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών κ. Φλογαΐτης\", καταλήγει η ανταπόκριση από την Ελλάδα της \"Φωνής της Αμερικής\".
Πηγή: skai.gr