Ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας στην Αυστρία

Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, έπειτα από την αποχώρηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του απερχόμενου καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ από τις σχετικές διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - το οποίο έχει πάρει την εντολή για κυβέρνηση ως νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Οκτωβρίου - φαίνεται να οδηγεί πλέον την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στην εκδοχή σχηματισμού από μέρους τους κυβέρνησης μειοψηφίας.
Αυτό άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρός τους και θεωρούμενος ως ο πανίσχυρος πολιτικός τους, δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, αναφέροντας πως μπορεί να φανταστεί ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα, στην περίπτωση που τελικά το Λαϊκό Κόμμα δεν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σίγουρα, μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι σταθερή ούτε μπορεί να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και προγράμματα, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Χόιπλ, η υπομονή του πληθυσμού για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης φαίνεται να έχει εξαντληθεί. Ο ίδιος εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ως τη μόνη επιβιώσιμη.
Νωρίτερα, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ είχε θέσει χρονικό όριο μιας εβδομάδας στο Λαϊκό Κόμμα για την επιστροφή του στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να αναφέρει τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτή η προθεσμία, την οποία πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ως τελεσίγραφο.
Ο κ. Γκούζενμπαουερ είχε αντιδράσει στην προχθεσινή δήλωση του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης, πριν ολοκληρωθεί το έργο των δύο Ερευνητικών Επιτροπών της Βουλής, αφενός για την αμφιλεγόμενη αγορά 18 νέων μαχητικών αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ» - που είχε αποφασίσει η δική του απερχόμενη κυβέρνηση - και αφετέρου για τον έλεγχο των τραπεζών. Για την ολοκλήρωση όμως του έργου Ερευνητικών Επιτροπών, απαιτείται χρόνος αρκετών μηνών, κάτι που θα παρέτεινε το κυβερνητικό αδιέξοδο για πολύ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η απόφαση για τη σύσταση των δύο επιτροπών που ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα οι Σοσιαλδημοκράτες και δύο μικρότερα κόμματα, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες και την οργή του Λαϊκού Κόμματος όπως και την άμεση εγκατάλειψη από μέρους του των διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατήγγειλαν την εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων ως προκλητική και προσχηματική, μια και ισχυρίζονται ότι το Λαϊκό Κόμμα από την αρχή δεν θέλει μια κυβερνητική συνεργασία μαζί τους.
Το ενδεχόμενο μη επιστροφής του Λαϊκού Κόμματος στις διαπραγματεύσεις, και συνέχισης του αδιεξόδου και της ακυβερνησίας, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες σε πρόταση μορφής στη Βουλή κατά της απερχόμενης υπηρεσιακής πλέον κυβέρνησης Σιούσελ, και την ανατροπή της, με υποστήριξη και από την πλευρά των Πρασίνων και των Ελευθέρων.
Σε συνέχεια αυτού του σεναρίου, ο κ. Γκούζενμπαουερ θα αναγκασθεί να επιστρέψει την εντολή για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» στον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο οποίος αναμένεται να του αναθέσει πλέον εντολή για κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών.
Αυστριακοί πολιτειολόγοι θεωρούν πως μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ανοχή των δύο μικρότερων κομμάτων, Πρασίνων και Ελευθέρων, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο - οπότε πρέπει να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός - και κατόπιν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας υπήρξε μόνον μία φορά κυβέρνηση μειοψηφίας, εκείνη του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι με το τότε Σοσιαλιστικό Κόμμα του, που είχε στηριχθεί από το Κόμμα των Ελευθέρων και παρέμεινε 18 μήνες στην εξουσία, ενώ τις εκλογές που ακολούθησαν είχε κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία πάνω από 50% ο Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος και παρέμεινε στην εξουσία με αυτοδύναμες κυβερνήσεις του για 13 ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, ποσοστό 69% θεωρεί την εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων από το Λαϊκό Κόμμα ως αδικαιολόγητη, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις Αυστριακούς ζητούν την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σιούσελ και από τη θέση του καγκελάριου και του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος. Επίσης η ίδια δημοσκόπηση φέρει, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, τους Σοσιαλδημοκράτες να αποσπούν το 39% έναντι του 35,3% που συγκέντρωσαν στις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου, και το Λαϊκό Κόμμα να μένει στο 34% (34,3% στις εκλογές).
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr