Άνοιξε το Κολοσσαίο στη Ρώμη: Αποστάσεις και θερμομέτρηση για 300 επισκέπτες (vid)

Ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες με κλειστές τις πύλες του λογω της επιδημίας του κορονοϊού,το Κολοσσαίο στη Ρώμη, η πιο δημοφιλής τουριστική τοποθεσία στην Ιταλία, άνοιξε πάλι από σήμερα τις εγκαταστάσεις του για να δεχθεί τους επισκέπτες, οι οποίοι το πρωΐ ήσαν μόνο μερικές δεκάδες σε αντίθεση με τη συνήθη πολυκοσμία και τις ουρές.

Συνολικά περίπου 300 άνθρωποι είχαν κάνει κράτηση μέσω Διαδικτύου για την πρώτη αυτή επίσκεψη στο Κολοσσαίο, ένας αριθμός που πόρρω απέχει από τους 20.000 τουρίστες που συνήθως συνωστίζονταν στο ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών "αμφιθέατρο των Φλαβίων", το οποίο αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

"Είναι ένα σύμβολο της Ρώμης και της Ιταλίας", υπογράμμισε η επικεφαλής των αρχιτεκτόνων του μνημείου, Αλφονσίνα Ρούσο, η οποία χαρακτήρισε "σουρεαλιστική" την εικόνα που παρουσίαζε το Κολοσσαίου αυτούς τους τρεις μήνες δίχως έναν τουρίστα να έρχεται να θαυμάσει τις εντυπωσιακές αρένες του.

"Όμως το αίσθημα αυτό κενού ανέδειξε συνάμα και τη μεγάλη ομορφιά αυτού του σημείου και το πόσο εύθραυστο είναι ", δήλωσε η Ρούσο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπό κανονικές συνθήκες, σχεδόν 20.000 τουρίστες, το 70% από τους οποίους προέρχονταν από το εξωτερικό, επισκέπτονται καθημερινά το μέρος στην άκρη του Αυτοκρατορικού Φόρουμ, στους πρόποδες του Παλατίνου Λόφου.

«Εκμεταλλευόμαστε την απουσία ξένων τουριστών για να έλθουμε να περπατήσουμε», δηλώνει χαρούμενος ο Πιερλουΐτζι, κάτοικος της Αιώνιας Πόλης, που ήλθε με τη σύζυγό του «για μια πρώτη επίσκεψη» στο Κολοσσαιο.

«Θέλαμε να δούμε μερικές παλιές πέτρες», τονίζει επίσης ο Λούκα, που επίσης ήλθε με την οικογένειά του και έμεινε κατάπληκτος από τους λίγους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί για την επαναλειτουργία του μνημείου.

Στο Κολοσσαίο έχουν προβλεφθεί επαρκή μέτρα υγειονομικής προστασίας, με ασφαλείς διαδρομές, υποχρεωτικές κρατήσεις και τροποποιημένα προγράμματα.

Επωφελούμενοι από τη χαμηλή επισκεψιμότητα, οι υπάλληλοι του εργοταξίου στο μνημείο εκτέλεσαν εργασίες στερεοποιησης του κονιάματος στους χιλιετείς τοίχους, ενώ μια γάτα έσπευδε να κρυφθεί ανάμεσα στα ερείπια. Το βράδυ της Κυριακής, το Κολοσσαίο φωτίσθηκε με τα χρώματα της ιταλικής τρίχρωμης σημαίας.

Καθώς σταδιακά η κοινωνία της βγαίνει από την κατάσταση εγκλεισμού μετά τον κορονοϊό, η Ιταλία αρχίζει με προσεκτικά βήματα να ανοίγει και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα διάσημα μνημεία της, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να αναζωογονήσει τον ζωτικό για την οικονομία τς χώρας τουριστικό τομέα το συντομότερο δυνατόν. Η τουριστική βιομηχανία της Ιταλίας υπονομεύθηκε σοβαρά από την πανδημία της Covid-19 που προκάλεσε σχεδόν 33.500 νεκρός στη χερσόνησο.

Σχεδόν όλα τα διάσημα μνημεία και κτήρια της Ιταλία έχουν επιχειρήσει να ανοίξουν στο κοινό από την περασμένη εβδομάδα: η Πομπηία, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η Πινακοθήκη Μποργκέζε ή τα Μουσεία του Καπιτωλίου, οι καθεδρικοί ναοί της Φλωρεντίας και του Μιλάνου, ο Πύργος της Πίζας. .. Το Μουσείο του Βατικανού, ένας άλλος σημαντικός προορισμός του παγκόσμιου τουρισμού, άνοιξε επίσης από σήμερα 1 Ιουνίου.

Τα συνήθη στίφη των ξένων τουριστών - και οι οχλήσεις που συνοδεύουν τον μαζικό παραθερισμό - απουσιάζουν τούτες τις ημέρες από τους λιθόστρωτους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, προσφέροντας μία χρυσή ευκαιρία σε πολλούς Ρωμαίους να ανακτήσουν την Πόλη τους κάτω από τον γλαφυρό ανοιξιάτικο ήλιο.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας από τις 3 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ